Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Toms (?-75.g.), apustulis

Vēlāk saukts Didims („dvīnis” - grieķu val.).
Viens no 12 Jēzus apustuļiem, mutvārdu folklorā pazīstams ar apzīmējumu "neticīgais Toms."

Dzīvesgājums. Jēzus satikšanas brīdī bija galilejiešu zvejnieks no Pansādas.

Toma šaubīšanās aina. Viņš vienmēr bijis patiess - gan ticībā, gan arī šaubās.
Kad apustuļi kavēja To kungu doties pie Lāzara zārka bailēs no jūdiem, tikai Toms viens pats teica: "Iesim arī mēs, lai kopā ar Viņu mirtu!" (Jāņa ev., 11:16).
Toma neticības aina aprakstīta Jāņa evaņģēlija 20.nodaļā.
Toms nebijis kopā ar pārējiem mācekļiem, kad ieradās augšāmcēlies Jēzus, tādēļ atteicies tam noticēt kamēr nepārliecinšies pats ar savām acīm: "Tad pārējie mācekļi viņam stāstīja: "Mēs To Kungu esam redzējuši." Bet viņš tiem sacīja: "Ja es neredzu naglu zīmes Viņa rokās un savu pirkstu nelieku naglu rētās un savu roku nelieku Viņa sānos, es neticēšu." (Jāņa ev., 20:25). Tamdēļ mutvārdu folklorā pazīstams apzīmējums "neticīgais Toms."
Pēc 8 dienā, Jēzus patiesi ieradies vēlreiz pie mācekļiem, un piedāvājis Tomam pašam aptaustīt rētas no naglām. "Un pēc astoņām dienām mācekļi atkal bija kopā un arī Toms pie viņiem. Un durvis bija aizslēgtas. Tad Jēzus nāk un stājas viņu vidū un saka: "Miers ar jums!" Pēc tam Viņš Tomam saka: "Stiep šurp savu pirkstu un aplūko Manas rokas un dod šurp savu roku un liec to Manos sānos, un neesi neticīgs, bet ticīgs!" Toms atbildēja un sacīja Viņam: "Mans Kungs un Mans Dievs!" (Jāņa ev., 20:26.-28.)
Toma "neticību" baznīcas retors Bulgārijas Teofīls skaidro ar viņa vārdu "dvīnis," kas liecinot par neticības īpašību jau no dzimšanas.

Toms - sludinātājs. Tālākais apustuļa Toma dzīvesgājums zināms tikai no baznīcas nostāstiem. Ir kāda leģenda, kas stāsta par Toma lomu Indijas evaņģelizācijā.
Vasarsvētku laikā Tomam tikusi dievišķi dāvāta spēja saprast indiešu valodas, kamdēļ viņam bija jādodas sludināt uz Persiju un Indiju. To pasaules malu tolaik apdzīvoja daudzas pagānu tautas - mīdieši, baktrieši, partieši, hirkāņi u.c. un sludināšana tur varētu nebūt viegls pasākums. Toms atkal sācis šaubīties, garīgi sašļucis, bet tad atkal viņam esot parādījies Jēzus, kas viņu uzmundrinājis un solījis neredzams atbalstīt Tomu viņa sludināšanas misijā. Tā nu Toms nolemj doties ceļā.
Notikumu ar indiešu ķēniņu mums atstāsta Rostovas Dmitrijs (Димитрий Ростовский). Ķēniņš lūdzis Tomu svētīt viņa meitu, kas nupat izgājusi pie vīra. Apustulis arī esot to izdarījis pēc īsa sprediķa. Bet vēlāk jaunlaulātiem sapņos parādījies Jēzus Toma veidolā, kas mīlestībā tos apkampis. Indietis domājis, ka redz Tomu un jutājis, kā gan viņš te uzradies, ja prom aizgājis kā pirmais? Par to Jēzus ieteicis sekot savai mācībai, kā to dienā bija aicinājis Toms un abi indieši kļuvuši par cītīgiem kristīgiem, pēc tam visu nakti lūgušies.
Esot bijis arī pirmais kristīgais misionārs Ķīnā, tomēr tādu ticamu faktu nav. 
Veidojis kristiešu baznīcas Palestīnā, Etiopijā, Partijā un Divupē.

Toms un Sv.Marija. Tomu ziņa par Marijas nāvi sasniedza Indijā esot, un viņš nepaspēja ierasties uz tās bērēm. Tādēļ citi kristieši atvēra Marijas kapenes tad, kad Toms bija ieradies. Tos visus gaidīja pārsteigums - Tas Kungs esot paņēmis savu māti uz debesīm un kapene bijusi tukša. Tas esot ļoti iedvesmojis Tomu tālākiem sludināšanas darbiem.

Toma nāve. Gājis bojā kā moceklis 75.gadā, kad to nodūruši indieši ar 5 pīķiem par to, ka Toms pievērsis kristietībai kāda ķēniņa sievu un dēlu.

Raksti.
Toma evaņģēlijs. Apokrifs.

Aplūkojamie objekti.
Toma baznīca Indijā. Indijā Čendamangalamā, netālu no Paruras (Keralas pavalsts) atrodas Sīrijas kristiešu baznīca, ko esot dibinājis pats apustulis Toms. Uz šejieni Veseksas karalis Alfrēds Lielais IX gs. sūtīja ziedojumus kristiešu svētvietām.

Kaps Eritrejā. Pie Adulas pilsētas Eritrejā esot kaps, kuru vietējie norāda kā Sv.Toma (vai apustuļa Toma?) kapu.

Tradīcijas.
Baznīca viņa piemiņas dienu svin 19.oktobrī.

Saites.
Apustuļi.
Toma evaņģēlijs.