Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tutmess IV

Tutmess IV (1419.–1386.g.pmē.) vai (~1465.-~1455.g.pmē.).
Tuthmosis IV, Menkheperure.

Radniecība. Tēvs - Amenhoteps II.
Sieva - Mitānijas ķēniņa Artatama meita.
Dēls - Amenhoteps III. Ēģiptiešu hronikās saglabājies stāsts par to, ka Amenhotepa III īstais tēvs varētu būt Atnācējs. Luksoras tempļa freskā attēlots kā Amons faraona Tutmesa IV (15.gs. pmē.) veidolā iekļūst faraona sievas telpās. Viņa, ieraudzījusi dieva Amona skaistumu, ielīksmojās un vēlāk dzemdēja dēlu - nākamo faraonu Amonhotepu III, kura vārds nozīmē: "Amons ir apmierināts."
Iespējams, ka citplanētiešu gēnu klātbūtne noteikusi turpmāko šīs līnijas faraonu ārējo izskatu, kas ir pavisam dīvains (lasīt par Amenhotepa III dēlu Amenhotepu IV un mazdēlu Tutanhamonu!).

Dzīvesgājums. Jaunās valsts XVIII dinastijas faraons. Tronī kāpis 1421.g.pmē.

Ārpolitika. Karoja Āzijā un Nūbijā.
No smiltīm izraka un notīrija Sfinksu, pēc tam, kad sapnī viņam to likusi pašas Sfinksas balss. Vēsturnieki gan saka, ka to viņam darīt ieteikuši Heliopoles priesteri.

Aplūkojamie objekti.
Kapene. To uzgāja Ķēniņu ielejā amerikānis Teodors Deiviss. Atrodas Gīzas plato netālu no Sfinksas, resaturēta 1994.gadā.

Atradumi.
Tutmesa IV stēla. Tā atrodas Gīzas plato, novietota starp Sfinksas ķepām. Stēlu atradis dženoviešu avantūrists Džanbatists Kavilja 1817.gadā. Atklāšanas brīdī stēla bija jau stipri bojāta, tagad teksts pavisam izdzisis.
Tomēr teksts mums ir zināms, jo visai drīz pēc izrakumiem angļu filologs Tomass Jangs pagatavoja teksta faksimilu.
Tekstā stāstīts par to, kā pati Sfinksa sapnī vēlējusi faraonam sevi izrakt no smiltīm, par ko apsolījusi tam Ēģiptes troni. Tajā Sfinksa raksturota kā iemiesojums "lielam maģiskam spēkam, kas eksistējis šai vietā kopš visu laiku sākuma." Šī uzraksta 13.rindiņā sastopama zilbe Haf, ko eģiptologi tagad uzskata par liecību Hefrēna dalībai Sfinksas celtniecībā. Volless Badžs savulaik uzskatījis, ka šādas zilbes esamība tekstā ir ļoti svarīga, jo norāda, ka Heliopoles priesteri, kas ieteikuši Tutmesim IV veikt attīrīšanas darbus, uzskatījuši, ka Sfinksa bijusi Hefrēna iecere.

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.).