Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tiglatpalasārs III (745.-727.g.pmē.)

Bībelē tiek saukts par Fulu dēļ tā, ka viņš reizē valdīja arī Bābelē ar vārdu Pulu.



Dzīvesgājums. Bija neparasti enerģisks uzurpators. Atkal padarīja Asīriju par lievalsti. Viņa laikā valsts pletās no Vidusjūras līdz Persijas līcim.
Iebruka Vidusjūras piekrastē, Armēnijā un Persijā. Iekaroja Damasku un pakļāva plašu Ziemeļizraēlas apgabalus. Jūdejas ķēniņš Ahazs no viņa atpirkās, bet asīrietis iebruka vēlreiz, un, sagrābis daļu zemju, aizveda verdzībā iedzīvotājus. 

Lielās Asīrijas impērijas dibinātājs bija ķēniņš Tiglatpalasārs III (745.-727.g.pmē.). Viņš veica karagājienu pret Urartu valsti un vairākkārt sakāva urartu ķēniņu Sardūru II. Urartu valsts gan netika pakļauta, tomēr tika tik ļoti novājināta, ka Asīrija spēja atjaunot savu ietekmi ZR Priekšāzijā.
Tiglatpalasārs III pakļāva arī aramiešu ciltis, atjaunoja Asīrijas valdīšanu Sīrijā, Feniķijā un Palestīnā.
VIII gs.pmē. Tiglatpalasārs III pakļāva filistiešus.
Nodevas viņam maksāja Tīra, Sidona, Izraēla, Jūdeja un filistiešu pilsēta Gaza Dienvidpalestīnā. Uzbrūkot Arābijas ciltīm, Tiglatpalasārs III nodibināja attiecības ar Ēģipti.
738.g.pmē. Tiglatpalasārs III iekaroja Karadadu (Kar-Hadad), izteikta versija,ka tā varētu būt Bālbeka.
732.g.pmē. Asīrija ieņēma Damasku, bet 729.g.pmē. - Bābeli.
Tiglatpalasārs III austreņos sasniedza Mīdiju, bet ZR - Amana kalnus, tā izveidodams milzīgu impēriju. Lai valstī nodrošinātu darbaspēku, ķēniņš atdzina milzīgus vergu pūļus no pakļautajiem apgabaliem, tā pārvietojot veselas ciltis un tautas no vienas valsts daļas uz citu. Iedzīvotāju masveida pārcelšana turpmāk Asīrijā tika izmantota kā līdzeklis iekaroto teritoriju un zemju turēšanai paklausībā.

Kari ar Bābeli. Dienvidos ķēniņš Merodah-Baladans (kāda Piejūras valsts ķēniņš Persijas līča krastā) izrādīja padevību asīriešu iekarotājiem.
729.g.pmē. Tiglatpalasārs III ieņēma Bābeli, un pēc tam pievienoja Asīrijai visu Babiloniju. Ar laiku asīriešu valsts pakļāva ietekmi zaudējušo Bābeli un nozīmēja tajā savus ķēniņus, būtībā pārvaldniekus.

Saites.
Asīriešu ķēniņi (XIX gs.-609.g.pmē.).