Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Teksasa, ASV pavalsts

Saukta arī par "Vientuļās zvaigznes" pavalsti.
Otra lielākā ASV pavalsts (pēc Aļaskas), aizņem 7,2% no valsts teritorijas un otra lielākā ekonomika (laikam pēc Kalifornijas) dēļ naftas ieguves.

Vēsture. No 140-65 miljoniem gadu piedēvē Teksasā uzietajam Londonas āmuram.
Tāpat šīs pavalsts teritorijā pie Rokvālas uzieta tā saucamā Teksasas siena.
1827.gadā dibināta Pasa (El Paso).
Meksikas valdīšanā esoša Teksasā lielā skaitā apmetās amerikāņi, kas 1836.gadā sacēla dumpi pret Meksikas valdību un pasludināja neatkarīgo Teksasu. 1845.gadā Teksasa pievienojās ASV kā neatkarīga pavalsts ar tiesībām izstāties. Amerikāņu-meksikāņu kara rezultātā šīs pārmaiņas tika akceptētas arī no Meksikas puses - meksikāņi parakstīja Gvadelupes Idalgo miera līgumu. Vienošanās ietvaros ASV par 15 miljoniem dolāru un apņemšanos segt Meksikas valdības parādus ASV pilsoņiem 3,25 miljonu dolāru apmērā iegādājās 1,36 miljonus kvadrātkilometru lielas teritorijas (40% toreizējās Meksikas) - tā no Meksikas tika noņemtas milzīgas teritorijas - visa Teksasa un ievērojamas teritorijas Kalifornijā, Arizonā un Jaunmeksikā.
Teksasa kā neatkarīga valsts. Pēc amerikāņu-meksikāņu kara tā 10 gadus eksistēja kā neatkarīga valsts. Vēlāk tās pievienojās ASV kā neatkarīgas pavalstis.
1881.gadā nodibināja ostas pilsētu Bomontu.
1969.gadā Teksasā uzgāja neparastu cilvēka pēdām līdzīga pēdu virteni - Tērnera taku
Kopš 1976.gada Teksasā izpildīts 560 nāvessodu - visvairāk ASV.
"Hārvija" viesuļvētra (2017.g.). Novērtēta kā ceturtās kategorijas viesuļvētra, 58 stundu laikā sasniedza 1250 milimetru nokrišņu daudzumu, kas radīja 125 miljardu dolāru postījumus. Teksasas piekrasti orkāns sasniedza 2017.gada 17.augustā, atnesot spēcīgus vējus un stipras lietus gāzes. “Hārvija” lietavas praktiski paralizēja Hjūstonu un citus apvidus reģionus, izraisot masveida evakuāciju un paniku. Viesuļvētra izpostīja 204 tūkstošus mājsaimniecību, un gandrīz trīs nedēļas pēc notikuma bez elektroapgādes dzīvoja vēl četru tūkstošu ēku iedzīvotāji. Vētra izraisīja apokalipses cienīgus skatus – divas nedēļas vēlāk trešā daļa Hjūstonas aizvien atradās zem ūdens. Tā laika prezidents Donalds Tramps atļāva Teksasas gubernatoram Gregam Ebotam pasludināt Teksasu par "lielas katastrofas" zonu, kas paātrināja federālās palīdzības saņemšanu.
Tropiskā vētra "Imelda" (2019.g.). 2019.gada septembrī trīs dienas plosīja Teksasas pavalsts DA. Lielākos plūdus atkal piedzīvoja Hjūstona un tās tuvējā apkaime, vairāki tūkstoši cilvēku vēlreiz bija piespiesti evakuēties. Vētra nodarīja ievērojamus zaudējumus arī vietējiem biznesiem. Šī jau bija otrā tāda līmeņa viesuļvētra. "Imelda" uzskatāma par piekto nokrišņiem bagātāko vētru ASV vēsturē.

Šodien Teksasas teritorijā atrodas viena no lielākajām ASV karabāzēm - Kuka forts.

Aplūkojamie objekti.
Dalasa.
Hjūstona.

Kristalsitija.
Papaja piemineklis. Šo pieminekli multenes tēlam uzlikuši vietējie spinātu audzētāji.
Sanantonija.
"Nāves aleja."
Bieža tornado parādīšanās vieta, arī Oklahomā un Kanzasā.

Pasa. El Paso. Atrodas Riograndes krastā pie Meksikas robežas. 1250 m vjl. Dibināta 1827.gadā. 395 400 iedz. (1977.g., kopā ar piepilsētām 434 700 iedz.). 1914.gadā dibināta universitāte.

Bomonta. Beaumont. Pilsēta Teksasā, Nečesas krastā, Portarturas jūras osta. 117 100 iedz. (1977.g.), kopā ar piepilsētām Portarturu un Orindžu - 363 900 (1977.g.). Dibināta 1881.gadā, universitāte dibināta 1951.gadā.

Tērnera taka. Neparasti sena cilvēka pēdu nospiedumu virtene.

Saites.
Amerikas Savienotās valstis.