Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tērnera taka

Neparasta cilvēka pēdām līdzīga pēdu virtene, kas 1969.gadā uzieta Teksasā.

Atrašanās vieta. ASV Teksasas pavalsts Glenrouzas pilsētas apkaimē, Paluksas upes krastā.

Atradums. 111 miljoni gadu atpakaļ Teksasas vietā bija okeāns un tā dūņainajos krastos ganījās dinozauri. Tie atstāja pēdu nospiedumus, kuri saglabājušies Glenrouzas apkaimē. Tie bija zināmi jau sen, taču īpašu interesi par tiem izrādīja 20.gs. 30.-os gados.
1969.gadā Paluksas upes gultnē Stens Teilors atklāja īsu pēdu celiņu, kas līdzinājās cilvēka pēdām. Sākumā Teilors uzgāja divas cilvēkveidīgas pēdas upmalas seklumā. Tās beidzās tieši pirms cieta kaļķa sanesuma 80 cm augstumā. Viņš sāka norakt šīs sanesas cerībā, ka zem tām pēdas var turpināties. Ar racējtehnikas palīdzību no 1969.–1972.gadam viņš novāca sanesu tonnas un tika skaidrs, ka pēdas zem tā patiesi turpinās. Faktiski tas pierādīja pēdu īstumu. Tādējādi Teilors atraka vēl 8 pamīšus labās un kreisās kājas nospiedumus. Vēlākā ekskavācija atklāja vēl nospiedumus: nu kopā to bija 14. Tiešā tuvumā uzgāja arī 134 tā paša ģeoloģiskā vecuma dinozauru pēdas.
Tur strādājošais ģeoloģijas doktors Sesils Dogertijs daudzkārt aicinājis uz turieni zinātniekus, bet tie visi atteikušies ar argumentāciju, ka 140 miljonu gadu atpakaļ cilvēku vēl nebija un tātad pēdu nospiedumi ir viltoti.

Aptuvenais vecums. 140 miljoni gadu.

Kritiķu argumenti. Tās ir izskalotas trijpirkstu dinozaura pēdas – trijpirkstu dinozauram skrienot pa mīksto krastu, visdziļāk smiltīs nospiežas vidējais pirksts, seklēk abi pārējie. Pēc tam ūdens pilnībā izskalo seklos nospiedumus, bet dziļais izplūst un paliek līdzīgs cilvēka pēdas nospieumam. Arguments loģisks, taču tam pretī runā tas, ka:
1) turpat blakus ir brīnišķīgi saglabājušies nospiedumi ar visiem trijiem pirkstiem. Cilvēka pēdas iet blakus un pat starp trejpirkstainā dinozaura pēdām;
2) dažām no cilvēka pēdām ir redzams īkšķa nospiedums;
3) pēdas ir 11,5 collas garas, kas atbilst paliela cilvēka pēdas lielumam.

Saites.
Anomāli cilvēka pēdu nospiedumi.