Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tranzīts, astronomiskais

Astronomisks fenomens, kad viens debess ķermenis vizuāli “šķērso” otru debess ķermeni, zināmā mērā samazinot tā spožuma intensitāti.

Par tranzītu sauc tādu astronomisku norisi, kad kāds debesu ķermenis, lūkojoties no novērotāja skata punkta, šķērso citu debesu ķermeni, aizklājot nelielu tā daļu. Ja pirmais debesu ķermenis aizklāj ievērojamu vai visu otra ķermeņa daļu, norisi sauc par aptumsumu.

Planētu tranzīts. Apmēram katra sestā atklātā citplanēta savā orbitālajā kustībā periodiski nonāk pozīcijā starp savu zvaigzni un Zemi un šajā laikā daļēji nosedz zvaigznes izstarojumu - šādas planētas sauc par tranzīta planētām. Šajā laikā nenozīmīga zvaigznes gaismas daļa vispirms iziet cauri planētas atmosfērai, bet tad atkal atgriežas atklātā kosmosā. Rezultātā tajā parādās atmosfēras gāzu absorbcijas līnijas, kuras dažreiz izdodas reģistrēt uz Zemes. Tādā veidā 2007.gadā gigantiskās augsttemperatūras gāzes planētas ("karstā Jupitera") HD 189733b atmosfērā konstatēja ūdens tvaiku, bet 2008.gadā - metānu un oglekļa dioksīdu.

Saites.
Tranzīta metode.