Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Taukskābes

Izpētes vēsture. Amerikāņu bioķīmiķis K.Blohs par holesterīna un taukskābju biosintēzes pētījumiem 1964.gadā saņēma Nobeļa prēmiju.

Kausētu dzīvnieku tauku fizikālķīmiskās īpašības nosaka taukskābju veids: cietajos dzīvnieku taukos pārsvarā ir piesātinātās, šķidrajos dzīvnieku taukos - nepiesātinātās taukskābes. 

Omega 3 taukskābes. Neaizvietojamas polinepiesātinātās taukskābes, kuras organisms neražo pats, bet gan tās jāuzņem ar uzturu. 

Alfa linolskābe (ALS). Organisms pats to neražo
Dokozaheksaēnskābe (DHS). Veidojas no ALS aknās, taču nelielā daudzumā.
Eikozapenaēnskābe EPS). Veidojas no ALS aknās, taču nelielā daudzumā.

Tās labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu: mazina trombu risku, sargā asinsvadus no aterosklerozes, veicina triglicerīdu un "sliktā" holesterīna samazināšanos, stiprina sirds muskuļa šūnapvalkus, palīdz mazināt sirds ritma traucējumus.

Ietekmē organisma augšanu un attīstību: stiprina kaulus, mazina kaulu un locītavu sāpes. Tas ir īpaši svarīgi sievietēm menopauzēs, artrīta un osteoporozes profilaksei.

Sriprina imūnsistēmu un kognitīvās funkcijas, taukskābju aktīvie komponenti uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību, labvēlīgi ietekmē redzi, smadzeņu funbkciju, atmiņu, uzlabo ādas stāvokli, veicina matu augšanu un stiprina nagus.

Par šo taukskābju deficītu var liecināt sausa āda, trausli mati un nagi, locītavu sāpes, muskuļu krampji, arī kardiovaskulārās slimības.

Šo taukskābju vērtīgākie avoti ir treknas zivis, krila un zivju eļļa, sojas produkti, čia sēklas, kaņepju sēklas, valrieksti, linsēklu eļļa, olas dzeltenums, avokado. Lai uzņemtu pietiekamu omega 3 taukskābju daudzumu, ēdienkartē jāiekļauj vismaz divas porcijas treknu zivju nedēļā vai vismaz viena porcija pākšaugu.

Vidējā dienas deva pieaugušajiem - 1000 mg, sportistiem - 2000 mg.

Omegas 3 taukskābju preparāti jālieto ēšanas laikā, taču tie nav vēlami, ja ir paaugstināts kalcija līmenis asinīs, hroniskas nieru un aknu slimības, tuberkuloze aktīvajā stadijā, asiņošana pēc operācijām.

Omega 6 taukskābes. Linolēnskābe, arahidonskābe. Tās vajadzīgas šūnu membrānu izturībai, labvēlīgi ietekmē sievietes reproduktīvo sistēmu, normalizē menstruālo procesu, menopauzi, ar grūtniecību saistītos procesus, nodrošina ādas, kaulu, locītavu veselību. Omega 6 ir olīveļļā, linsēklu, rapšu, valriekstu, makadāmijas riekstu un naktssveces eļļā.

Omega 9 taukskābes. Oleīnskābe, erukskābe. Atrodamas eļļās, zemesriekstos, mandelēs, sēklās, sojas pupiņās. Tās organizms spēj sintezēt pats no  omega-3 un omega-6 taukskābēm.