Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Telomēras

Hromosomu beigu posmi, nekodējošie gali, kas sastāv no atkārtotām nukleotīdu secībām un saīsinās šūnu dalīšanās reizēs. Kad telomēru resurss izmantots, šūna iet bojā, tādēļ bieži tos saista ar novecošanu.

Tie tika atklāti XX gadsimta 50.gados. Telomēras ir atrodamas tikai eikariotos, bet baktērijām un arhejām hromosomas ir savītas gredzenā un ir bez telomērām. Šie hromosomu beigu posmi nesatur gēnus - telomērās ierakstītā informācija netiek pārnesta uz matricu RNS un neko nekodē. Un informācija šajos telomērās ir niecīga, jo tie sastāv no atkārtotām dažu nukleotīdu secībām. Šīs secības ir diezgan vienveidīgas. Piemēram, visiem mugurkaulniekiem, kā arī daudzām sēnēm un protistiem tā vienmēr ir CCCTAA, bet augstākajiem augiem, acīmredzot, vienmēr CCCTAAA.

Telomēras var ieraudzīt pat gaismas mikroskopā: šūnas, kas gatavojas dalīties vai jau dalās, jāiekrāso tā, lai telomēras atšķirtos pēc krāsas no katras hromosomas centrālajām daļām. 

Sākotnēji telomēru funkcijas nebija zināmas, kā arī nebija zināma arī tos veidojošo nukleotīdu secība. Drīzumā vairāku organismu telomērās tiešām atklāja atkārtotas secības. Eksperimenta rezultāti norādīja uz to, ka tieši telomēras aizsargā attiecīgās rauga hromosomas no degradācijas daudzkārtējas šūnu dalīšanās rezultātā. Pētnieki pievienoja fragmentus ar atkārtotu nukleotīdu secību, kas bija atklāti infuzorijām, nelieliem svešas DNS fragmentiem un ievietoja iegūtās molekulas rauga šūnās. Šīs molekulas rauga šūnās veiksmīgi replicējās kopā ar paša rauga hromosomām, turklāt to beigu posmos gala rezultātā parādījās atkārtotā nukleotīdu secība, kas raksturīga paša rauga telomērām. Šo rezultātu publikācija žurnālā Cell bija pirmais darbs, kas eksperimentāli parādīja telomēru aizsargfunkciju.

Kaut arī telomēru darbības vispārīgais princips jau ir skaidrs, vēl ir jānoskaidro daudzas svarīgas nianses - piemēram, regulācijas mehānismi, kas neļauj telomērām neierobežoti augt un nosaka to saīsināšanos novecojušās šūnās. Kas attiecas uz telomēru nozīmi novecošanās procesā, arī šeit daudz kas nav skaidrs, kaut arī to saīsināšanās tiešām ir raksturīga novecojošām eikariotu šūnām.

Saites.
Telomerāzes.
Hromosomas.
Novecošana.