Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ungerns-Šternbergs, Romans fon (1885.-1921.g.)

Krieviski - барон Роман фон Унгерн-Штернберг.
Pilnā vārdā Romāns fon Ungerns-Štermbergs.
Lielinieki Pilsoņu kara laikā viņu sauca par "melno baronu."

Dzīvesgājums. Dzimis 1885.gada 29.decembrī Grācā (Austrijā) baltvāciešu ģimenē, kas pastāvīgi mitinājās Igaunijā. Viņa dzimta nāca no XIII gs. un vismaz divi tā senči bija piederējuši Teitoņu ordenim (krita no poļu zobena). Ar laiku dzimta sāka dienēt krievu ķeizaram. Viņa vectēvs Indijā esot kļuvis par budistu, pēc tam to pieņēmis arī tēvs un viņš pats.
Varonīgi cīnījies I Pasaules karā 2.Samsonova armijā, demonstrējot lielu personīgu varonību un pilnīgu nāves nicināšanu. Par to apbalvots ar Jura krustu un 3.šķiras Sv.Annas ordeni.
1917.gada augustā Ungernu norīkoja uz Aizbaikālu ģenerālleitnanta Semjonova dienestā. 1919.gadā atamans Semjonovs tam piešķīra ģenerālleitnanta pakāpi. Tie abi neieredzēja lielinieku režīmu. Ungerns apmetās Daurijā un sāka komplektēt Aziātu divīziju, pamatā no mongoļiem un burjatiem. Te viņš palika līdz 1920.gadam.

Apsēstība ar Šambalu. Ungerns pavisam droši nojūdzās uz Šambalas tēmas: sevi viņš uzskatīja par Čingizhana un Romanovu dinastiju mantinieku vienlaicīgi, kā arī par pēdējo Šambalas ķēniņu. Savus savāktos mongoļus un burjatus – par Šambalas kareivjiem!
Visas šīs „šambaliādes” kulminācija bija pilnīgi mistiskā Mongolijas galvaspilsētas Urgas (tagadējā Ulanbatora) ieņemšanas 1920.gada 3.februārī. Ungerns pilsētu ieņēma ar trešo mēģinājumu, neskatoties uz 20-kārtīgo pretinieka pārspēku (pilsētā saimniekoja ķīnieši). Pēc šīs militārās veiksmes augstākais Mongolijas garīgais līderis Kutuktu viņam piešķīra kara dieva Mahakalas goda nosaukumu.
Viņa padotie metās izlaupīt pilsētu, bet barons neko nedarīja, lai to novērstu. Pēc Urgas ieņamšanas Ungerns iznīcināja visu pilsētas žīdu kopienu – vairāk kā 50 cilvēkus, kā atriebību par viņu tautiešu organizēto apvērsumu Krievijā.

Ilgu laiku pēc tam barons nekādas aktīvas darbības vairs neveica, jo krievu monarhisti savā vairumā visur bija sakauti. Nodarbojās ar sīkumiem – simboliski apprecēja ķīniešu princesi un mēģināja savus kazakus pievērst lamaismam un šamanismam. Tā viņš pamazām izloloja savas „šambaliādes” turpinājumu – milzīgu Centrālāzijas balti-dzelteno impēriju ar Tibetu centrā, atgriešanos pie āriskajām saknēm, „Rigvēdu” likumu atjaunošanu. Šādu maniakālu ideju pārņemts Ungerns ar savu karaspēku pameta Urgu un devās iznīcināt Krievijas lieliniekus.

Pēdējais karagājiens. 1921.gada pavasarī viņš savu divīziju sadalīja divās brigādēs. Ar tām viņš grasījās šķērsot padomju-mongoļu robežu, iebrukt Padomju Krievijā un galu galā atjaunot monarhiju. Barons uzskatīja, ka gala mērķim jābūt Čingizhana impērijas atjaunošanai, bet klejotājiem būtu jāpalīdz Krievijai pārdzīvot revolūcijas sekas. Lai gan barona rīcībā bija tikai ap 3600 karotājierm, viņš ticēja veiksmīgam karagājiena iznākumam.
Sarkanās Armijas komandieri reģionā bija lietas kursā par barona plāniem un aktīvi gatavojās sagaidīšanai. Lielinieki taisījās reizi par visām reizēm tikt galā ar "melno baronu."
Sākumā brigāde, ko komandēja ģenerālmajors Rezuhins (Резухин), vairākas reizes sakāva atsevišķas sarkanarmiešu daļas. Tomēr jau 8.jūnijā viņš devās Mongolijas virzienā - sakaru ar Ungernu nebija, koordinēt darbību nevarēja. nonācis aplenkuma draudos, Rezuhins nolēma atkāpties. Kaujās ar aziātiem no sarkano puses izcēlās nākamais lielinieku maršals Konstantīns Rokosovskis (Константин Рокоссовский).
3 nedēlas pēc Rezuhina brigādes atkāpšanās Ungerna brigāde sāka kauju par Troickosavas (Троицкосавск) pilsētu un tika pie tās sakauta. Ungerns bija spiests atkāpties.
Tomēr tās vēl nebija karagājiena beigas. Abas brigādes apvienojās un barons mēģināja uzbrukt Verhņeudinskai (Верхнеудинск). Augusta vidū viņa armija sadumpojās. Rezuhinu nogalināja viņa brigādes virsnieki, bet pašu baronu aizmigušu sasēja paša mongoļi un pameta jurtā. Tā viņš nonāca komūnistu gūstā. Sarkanarmieši šajā netīrajā un apskretušajā vīrelī nekādi nespēja sazīmēt Melno baronu, par kuru pat dziedāja kādā revolūcijas laika dziesmā. Pats Ungerns pielika ne mazums pūļu, lai sagūstītāji tam noticētu. Viņš nevēlējās slēpties.
1921.gada 21.septembrī Novorosijskā notika īsa tiesa, pēc kuras lēmuma Ungerns tika nošauts. Kara tribunālu vadīja čekists Ivans Pavļunovskis, Sibīrijas ĀK pārstāvis.
Aziātu divīzijas kareivji aizgāja uz Mandžūriju un padevās ķīniešiem, ar kuriem tikai pirms dažiem mēnešiem vēl bija karojuši. Tā bēdīgi beidzās „Šambalas ķēniņa” gaitas.

Saites.
Krievijas Pilsoņu karš (1918.-1922.g.).