Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

U Cze Tjaņa (683.-690.g. un 690.-705.g.)

U-hou, personiskais vārds - U Čžao.
Vienīgā Ķīnas imperatore sieviete, kas valdīja no 683. līdz 705.gadam.

Radniecība. Māte - no augstdzimušas dzimtas.
Vīrs - Gaoczuns.
Dēli - Čžun-czuns un Žui-czuns.

Dzīvesgājums. Vienīgā sieviešu dzimtes imperatore Ķīnā. Laikā no 683.-690.gadam valdīja kā Tanu dinastijas pārstāve, bet laikā 690.-705. valdīja kā pašas pasludinātās Čžou dinstijas vienīgā un pēdējā pārstāve.
Dzimusi 624.gadā bagātā ģimenē. Meitene aizrāvās ar literatūru, mūziku, politiku.
12 gadu vecumā viņa tika paņemta imperatora Taisonga harēmā, to iesauca par "izglītoto piegulētāju" un tai piešķīra sekretāres amatu. Piegulētājas statuss viņai izrādījās netīkams, jo tā nespēja tuvināties ar imperatoru. Eksistē leģenda par to, kā viņa sabiedējusi imperatoru ar savu asinskāri - deva padomu imperatoram piekaut zirgu un nogriezt tam mēli, lai to savaldītu.
Tā kā tai no imperatora nebija bērnu, tad pēc Taisonga nāves tai apgrieza matus un nosūtīja uz klosteri. 
Drīzumā noskaidrojās, ka tā harēmā nebija laiku tērējusi velti un bija satuvinājusies ar imperatora dēlu - tas to apmeklēja klosterī.
Līdz ar Gaoczuna kāpšanu tronī 650.gadā, tika atgriezta pils harēmā un kļuva par viņa favorīti, kas izsauca skandālu, jo tuvība ar tēvu, bet pēc tam ar dēlu tika pielīdzināta incestam. 655.gadā Gaoczuns apņēma viņu par sievu, tad arī viņa kļuva par faktisko Ķīnas valdnieci.
Tomēr drīzi Gaoczuns attālinājās no sievas un piegulētājām. Tomēr U Cze Tjaņa dzemdēja viņam meitu, kas gan beidzās ar nepatikšanām. Kad imperatrise vārdā Vana ieradās apraudzīt jaundzimušo, visai drīz meitenīte tika uzieta nožņaugta.
Pēc Gaoczuna nāves gāza savus dēlus Čžun-czunu un Žui-czunu, pasludinot sevi par imperatori.
Realizēja varas centralizācijas politiku.
690.gadā izmainīja Tanu dinastijas nosaukumu uz Čžou dinastiju un bija vienīgā šīs dinastijas pārstāve.
Valdīja līdz 705.gadam, kad Tanu dinastija tika atjaunota. 

Когда императрица по имени Ван зашла проведать новорожденного ребенка, вскоре девочка была обнаружена удушенной. Началось расследование, стали выяснять, кто последним заходил в покои. Стало известно, что это была императрица Ван, и У Цзентянь обвинила ее в смерти девочки. Историки по сей день выясняют, была ли это месть, или мать сама задушила своего ребёнка, чтобы устранить конкурентку. Но благодаря печальным событиям она получила статус императрицы.

Императрица славилась интригами при дворе. Кто был ей не по душе, она быстро устраняла, а некоторых и вовсе доводила до суицида, на других наводила тайную полицию. С мужем отношения складывались гармонично, в браке появилось четверо сыновей и одна дочь. С каждым годом муж угасал, причиной тому стало то, что власть полностью перешла в руки его супруги. Императрица заключала перемирия, устраивала войны.

Вскоре муж умер, а власть перешла к старшему сыну, но мать все равно вмешивалась в политически дела страны, что не нравилось сыну. Вскоре императрица и вовсе свергла сына с престола, и объявила императором себя. 

Saites.
Ķīnas imperatori (?-1917.g.).
Ķīnieši.