Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Višinskis, Andrejs (1883.-1954.g.)

Padomju jurists. Prokurors 1937.-1938.gadu „tīrīšanās.” Veica Latvijas iekļaušanu PSRS. Padomju ārlietu ministrs.

Tūlīt pēc padomju armijas ienākšanas Latvijā V.Molotovs uz Rīgu nosūtīja Tautas komisāru padomes vicepriekšsēdētāju Andreju Višinski. Viņa uzdevums bija no aizkulisēm vadīt Latvijas sovjetizāciju un vienlaikus nomierināt Ulmani. Visai šai akcijai vajadzēja atstāt iespaidu, ka tā atbilst latviešu tautas brīvai gribai.
Jaunā Augusta Kirhenšteina (liberāls profesors) marionešu valdība tika apstiprināta 20.jūnijā. Kaut arī tas notika prezidenta vārdā, jaunos ministrus izraudzījās Višinskis un lika tos Ulmanim apstiprināt. Kad Ulmanis vēlējās kaut ko mainit ministru sarakstā, tad Višinskis teica, ka saraksts jau ir Maskavā apstiprināts un vairs nav maināms.
Jaunievēlētais parlaments pirmo reizi sapulcējās 1940.gada 21.jūlijā. Vienlaikus tika organizētas lielas demonstrācijas. „Tauta prasīja” pievienot Latviju Padomju Savienībai. Višinskis runāja no padomju sūtniecības balkona un izteica cerību, ka jaunievēlētais parlaments „piepildīs latviešu tautas mūžseno sapni par pievienošanos padomju tautu kopīgai saimei.”
Prezidents Ulmanis savā amatā palika līdz pat 21.jūlijam, kaut patiesībā atradās mājas arestā. Viņa vārdā Višinskis un Derevjanskis veica Latvijas sovjetizāciju. Ar Ulmaņa parakstu izdeva veselu virkni dekrētu, kas sagrāva esošo politisko un ekonomisko sistēmu, iznīcināja valsts neatkarību.
Pēdējie solījumi, ko Višinskis deva Ulmanim – ka viņš varēs doties trimdā uz Šveici, padomju vara neturēja. Īsi pirms aizbraukšanas Ulmani arestēja un izsūtīja uz Vorošilovgradu (tagad Stavropole) Ziemeļkaukāzā.

Saites:
Krievi.