Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vadžranga

Sanskritā vajranga - "tas, kura miesa ir (tik stingra) kā vadžra."

Raksturojums. Vadžranga hindu mitoloģijā ir slavens askēts, pērkondieva Indras pretinieks. Par Vadžrangu vēsta "Mastjapurana" un citi avoti.

Radniecība. Vadžranga bija Kašjapa un Diti dēls. Sieva - Varangi. Dēls-Taraka.

Biogrāfija. Vadžrangu Diti laida pasaulē, lai atriebtos dievu valdniekam Indram, kurš kaujā bija iznīcinājis viņas dēlus - daitjas. Vadžrangam piemita neparasts spēks. Viņš bija drošsirdīgs un bezbailīgs. Pieaudzis Vadžranga devās uz Indraloku - Indras planētu (Svargu). Ieradies Indras pilī Amaravati, Vadžrangs uzaicināja dievu valdnieku uz divkauju. Pēc īsas cīņas Vadžrangs sasēja Indru, un, uzmetis plecos, atgriezās mājās un nometa sasaistīto un pazemoto dievu pavēlnieku Diti pie kājām.
Par šo incidentu uzzinājis Brahma un ieradās pie Vadžranga. Viņsš pierunāja Vadžrangu atbrīvot Indru. Vadžranga atbrīvoja dievu pavēlnieku no važām. Par to viņš par sievu dabūja jaunavu Varangi.
Ar jauno sievu Vadžranga devās uz mājokli, kur izpildiīja bargus askēzes solījumus. Pirmaja gadu tūkstostī viņš stāvēja, izstiepis rokas pret debesim. Otrajā gadu tūkstotī viņš stāvēja saliecies un ar galvu atspiedies pret zemi. Trešajā gadu tūkstotī Vadžranga vārdzināja sevi ar svelmi. Ceturtajā gadu tūkstotī viņš vārdzināja sevi ar ledainu ūdeni. Savukārt Varangi visus četrus tūkstošus gadu pavadīja klusējot.
Tikmēr Indra, kurš nebija aizmirsis pāridarījumu, pārvērties par milzu pērtiķi, izpostīja Vadžranga un Varangi māju. Tad, pieņēmis čūskas veidolu, Indra nolaupīja Vadžranga sievu Varangi. Tikai pēc ilgiem meklējumiem, pārvarot daudzas grūtības, Vadžranga atrada sievu paslēptu dziļā mežā. Ai kā viņš gribēja atriebties Indram, taču viņu saistīja solījums Brahmam. Tāpēc atriebību Vadžranga uzticēja savam dēlam Tarakam.       

Saites.
Hindu mitoloģija.