Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vanaras

Vanaras (sanskritā: वानर) indiešu eposā „Rāmajana” ir pērtiķcilvēku rase, kuriem piemita drošsirdīga un zinātkāra daba. Termins vanaras ir saprotams arī kā meža iemītnieki/meža cilts.

Eposs „Mahabhārata” vēsta, ka viņu cilts mājo mežu vidū. Šajā eposā ir pieminēts, ka viņus nejauši sastapis pandavs Sahadeva (nu, šeit atgādināma epizode, kurā Bhīma satikās ar Hanumanu, kuršš taču arī piederēja vanaru ciltij), kurš bija galvenais militārās kampaņas organizētājs Indijas dienvidos.
Indijā ir plaši izplatīts pērtiķu kults, kura popularitāti ļoti veicināja viens no eposa „Rāmajanas” galvenajiem varoņiem Hanumans. Šim, ar neparastajām spējām apveltītajām pērtiķim, tika celti tempļi.

Eposs „Rāmajana.” Vanaras bija Brahmas un citu dievu radītas būtnes; viņi palīdzēja Rāmam kaujā pret rakšasu valdnieku Rāvanu. Eposā sastopams priekšstats, ka daudzi vanaras bija dievu un dieviešu iemiesojumi (piemēram, Hanumans tiek uzskatīts par ŠŠivas iemiesojumu u.c.). Daudz vanaru, piemēram, Bali (Vali), Sugrīva, Hanumans u.c. bija apmetušies netālu no Rišjamīkas kalna. Vanāras sāka strauji vairoties mežos.
Saskaņā ar „Rāmajanu” sākumā vanaras dzīvojuši Kiškindhjas rajonā, mūsdienu Indijas dienvidos, viņu uzturēšanās vieta bija Dandaka mežs, kur kungs Rāma viņus satika meklējot Sītu. Vanaras palīdzēja Rāmam meklēt Sītu, kā arī piedalījās karā pret Sītas nolaupītāju Rāvanu. Eposā vanaras raksturoti, kā amizanti, uzjautrinoši, bērnišķīgi, hiperaktīvi, dēkaini, pārdroši, atklāti, godīgi, lojāli, drošsirdīgi un zinātkāri radījumi.

Visvairāk zināmie vanaras:

1. Kungs Hanumans, kunga Rāmas cienītājs.
2. Andžana (Anjana), Hanumana māte.
3. Kesari, Hanumana audžu tēvs.
4. Kiškindhjas valdnieks Sugrīva, Sūrjas dēls.
5. Bali (Vali), Sugrīvas brālis un Indras dēls.
6. Tara, Bali sieva, viņu radīja Brihaspāti.
7. Gandhamadana, Kuberas iemiesojums.
8. Nala, Višvakarmana iemiesojums.
9. Neela.

Mazais Zaļais gan interesējas - varbūt varanām ir kāds sakars ar šodienas Sniega cilvēku? Un vēl - vai Varanasas pilsētas nosaukumam Indijā arī ir kas kopējs ar šiem "zinātkārajiem pērtiķiem"? 

Saites.
Hinduistu mitoloģija.