Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vēdiskā mitoloģija

Vēdiskā mitoloģija atsaucās uz vēsturiskās vēdiskās reliģijas un literatūras aspektiem. Tas taisni sekmējis vēlākā hinduisma un hinduisma mitoloģijas evolūciju un attīstību. Četras vēdiskās samhitas ir hinduisma šruti daļa. Sanskritā vārds „vēda” nozīmē zināšanas.

Vēdiskā mitoloģija. Vēdiskā mitoloģija ietver lielu daudzumu elementu, kas ir izplatīti indoeiropiešu mitoloģiskajā tradīcijā, tā ir līdzīga persiešu, grieķu, romiešu un ķeltu, ģermāņu tautu mitoloģijai. Vēdiskais dievs Indra daļēji atbilst Djausam pitaram, debesu tēvam, Zevam un Jupiteram. Mirušo pavēlnieks, dievs Jama ir Jima persiešu mitoloģijā, un budistu Yanluo or Emma ķīniešu un japāņu tradīcijā. Vēdiskās himnas piesaukti arī citi dievi, bieži minēts skaitlis 33, tas ietver astoņus Vasus, deviņas Rudras, divpadsmit adītjas, un vēlīnas Rigvedas Pradžapati. Šie dievi pieder trim Universa dimensijām: debesīm, zemei un starptelpai. Vēdiskā tradīcija iekļauj lielākos dievus: Indra, Surja, Agni, Vaju, Varuna, Mitra Aditi, Jama, Soma, Ušas, Sarasvati un Rudra.

Vēdas purāniskajā mitoloģijā. „Višnu Purāna” pašreizējo četru Vēdu sakārtojumu piedēvē mistiskajam gudrajam Vjasam (Vedavyasa). Purāniskā tradīcija arī postulē, ka sākotnēji bija vienas Vēdas, kas tika sadalītas trīs vai četrās daļās.
Pēc „Višnu Purānas” sākotnējas Vēdas sadalija četrās lielās daļās un tālāk sadrumstaloja lielās shakhas Višnu Vjasas forma Dvapara jūgas beigās. „Vaju Purānā” Brahmas mudināts Vjasa vēlreiz pārskaitīja līdzīgas daļās. „Bhagavat Purānā” izsekots līdz sākotnējo Vēdu izcelsmei no zilbes aum, un šeit teikts, ka Vēdas bija sadalītas četrās daļās Dvapara jūgas sākumā. Iemesli, kuru dēļ Vēdas tika sadalītas četrās daļās: cilvēku mūza ilguma samazināšanās, atmiņas un saprašanas spēju pavājināšanās. Atšķirīgs ziņojums „Bhagavat Purānā” piedēvē sākotnējo Vēdu (aum) dalīšanu trīs daļās valdniekam Purūvasam, kurš dzīvojis Treta jūgas sākumā.  

Saites.
Vēdas.