Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Velnābols, eņģeļtaure

Datura stramonium.

Brugmansija, datura, saukts arī par ēņģeļtauri. Nosaukums tiek skaidrots ne tikai ar ziedu formu, bet arī to, ka tas ir psihotrops augs -  saindējoties ar to, varot dzirdēt "debesu bazūnes."

Indīgs nakteņu dzimtas lakstaugs, kas cēlies Vidus un Dienvidu Amerikā. Savvaļā aug pasaules subtropu apgabalos. Biežāk sastopamas ir puķes ar dzelteniem ziediem, taču arī rozā un baltas eņģeļtaures nav retums.

To šķirnes ir viengadīgas un daudzgadīgas. Viengadīgās parasti audzē kā vasaras puķes, tām krāšņie ziedu zvani tiecās uz augšu, nevis uz leju, kā tas ir daudzgadīgajām eņģeļtaurēm.

Daudzgadīgās eņģeļtaures ir īpaši krāšņas - liela, spēcīga auguma, daudziem un raženiem ziediem, kuru garums var būt līdz pusmetram.

Eņģeļtaures var viegli pavairot - atliek tikai nolauzt vienu jauno dzinumu, iespraust to zemē, laistīt un  tas ieaugsies.

Eņģeļtaures ne tikai iespaidīgi izskatās, bet arī stipri smaržo, it sevišķi no četriem pēcpusdienā un 8-9 vakarā. Auglis ir līdzīgs kastanim.

Indīgums. Visas šī auga daļas ir indīgas, it sevišķi lapas un augļi. Visas auga daļas satur psihoaktīvus alkaloīdus. Ja tās nonāk mutē, cilvēks var pat mirt. Ja auga sula nonāk uz ādas, var veidoties sūrstoši apdegumi.

Vēsture. Vēsturiski velnābols mazās devās lietots tautas medicīnā kā pretsāpju līdzeklis, jo tam ir nomierinošs, muskuļus atslābinošs efekts, taču auga bīstamības dēļ to ārstniecībā izmantot pašrocīgi neiesaka. Pat neliela devas pārsniegšana var izraisīt nopietnus sirdsdarbības traucējumus, kas var beigties ar letālām sekām.
Auga saturēto psihoaktīvo vielu dēļ dažādās pasaules kultūrās senāk velnābols lietots šamaniskajos rituālos halucināciju izraisīšanai.

Latvijā parastais velnābols galvenokārt sastopams ceļmalās, nezālienēs un izgāztuvju tuvumā.

Saites.
Nakteņu dzimta.