Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Veterinārija, veterināri

Zinātne par dzīvnieku slimībām un to ārstēšanu.

Vēsture. Par vienu no zinātniskās veterinārijas pamatlicējiem uzskata L.H.Bojanu.
1761. un 1765.gados K.Burželā Francijā noorganizējis pirmās veterinārās skolas Eiropā, viņu uzskata par franču zinātniskās veterinārijas pamatlicēju.

Dzīvnieku slimības. Dzīvnieki slimo ar neinfekciozām, infekcijas un invāzijas slimībām.
Neinfekcijas slimības izraisa nepilnvērtīga barošana, zoohigēnas prasībām neatbilstoša dzīvnieku turēšana, mehānisku, fizikālu un ķīmisku faktoru iedarbība. Ir iekšķīgas neinfekcijas slimības - vielmaiņas traucējumi, avitaminozes, sirds un asinsvadu, nervu sistēmas, elpošanas, gremošanas, asinsrades orgānu slimības, arī ķirurģiskas un ginekoloģiskas neinfekciju slimības.
Infekcijas slimības ierosina baktērijas, vīrusi, patogēnas sēnes, riketsijas. Daži infekcijas slimību ierosinātāji ir patogēni tikai dzīvniekiem (zoonozes), citi - cilvēkiem un dzīvniekiem (antropozoonozes). Infekcijas slimības var būt sporādiskas (atsevišķi gadījumi) vai izplatīties plašāk (enzootijas, epizootijas, panzootijas).
invāzijas slimības izraisa vienšūņi, kukaiņi, ērces, helminti.
Atsevišķas dzīvnieku slimības, piemēram, cūku mēris, tuberkuloze, bruceloze, trakumsērga, liesas sērga, fasciloze, cūku cisticerkoze, var radīt lielus ekonomiskos zaudējumus sakarā ar dzīvnieku bojāeju, produktivitātes samazināšanos, priekšlaicīgu dzīvnieku izbrāķēšanu, dzīvnieku produktu un rūpniecisko izejvielu kvalitātes pazemināšanos. 
Ir slimības, ar ko slimo tikai noteiktu sugu dzīvnieki; var būt arī noteiktam vecumam, dzimumam raksturīgas slimības.
Dzīvniekus ārstē veterinārijas speciālisti ar medikamentiem, diētu, fizioterapiju u.c. paņēmieniem. 
Dzīvneiku slimību profilakses pasākumi ir vispārīgi - dzīvnieku pilnvērtīga barošana, pareiza turēšana, izmantošana atbilstoši to sugas, vecuma un individuālajām īpatnībām, slimo un aizdomīgo dzīvnieku izolēšana, veterinārajām sanitārajām prasībām atbilstoša dzīvnieku līķu iznīcināšana un mēslu izvāksana, kā arī specifiski pasākumi - profilaktiskas potes, dzīvnieku diagnostiskā izmeklēšana, ar infekcijas slimībām slimo dzīvnieku karantinēšana.

Pazīstami veterināri.
      Klods Burželā (1712.-1779.g.).
Francija.
      Ludvigs Heinrihs Bojanus (1776.-1827.g.).