Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vītolu ģints

Salix.
Ietilpst kārkli un vītoli, bet sugas, kas veido kokveida augumu, dēvē par vītoliem, savukārt krūmveida sugas - par kārkliem. Vītolu ģintij pieder visas 20 Latvijas savvaļā sastopamās sugas, gan hibrīdi.

Šie ir divmāju augi, tāpēc pūpoli ir vīrišķajiem augiem, kad tie zied. Ziedēšanas noslēgumā pūkainie pušķīši pārklājas ar koši dzelteniem ziedputekšņiem. Pūpoli veidojas uz iepriekšējā gada jaunajiem dzinumiem.

Gan kārkli, gan vītoli ir vieni no visstraujāk augošajiem kokaugiem, tādēļ tie ir noderīgi teritorijās, kuras nepieciešams īsā laikā apaudzēt ar kokiem un krūmiem, veidojot dzīvžogus t.tml. Kārklus izmanto arī kāpu zonu stiprināšanai, veidojot žogu pinumus no dzīviemaugiem u.tml. Tie viegli un labi iesakņojas, bieži vien pietiek ar veselīgu zaru un pietiekami mitru klimatu.

Vītoliem ir daudzveidīgas garuma un kupluma iespējas - no nepilna metra līdz pat  daudzstāvu mājas augstumam ar stumbriem pat vairāk nekā 20 m. 

Smaillapu vītols. Salix acutifolia. Raksturīga zilgana vaska apsarme un agrīni plaukstoši ziedi.
Smilšu vītoli. Salix daphnoides. Plaši tiek stādīti smiltājos. To zari ir sarkanīgi brūni, klāti ar zilganu vaska kārtiņu.
Baltais vītols. Salix alba. Sudrabaini balta skrāsas miza un lapojums. Īpaši šķirne Saricea, kuras lapas ir sudrabaini baltas no abām pusēm.
Nokarenais vītols. Salix caprea. Pendula. Tā zari nokarājas uz leju, sasniezot 150 cm augstumu. Augstāk stāds vairs neaug.
Purpura kārkls. Salix purpurea. Nelielu izmēru, dekoratīvs. Pieskaitāms kārklu, ne vitolu grupai, lai gan var sasniegt pat 4  augstumu. Izteiktas purpura krāsas stumbrs un tievi lokani dzinumi. Šķirnei Gracilis veidojas apaļš, kompakts vainags.
Ložņu kārkls. Salix repens. Šķirne Nitida ir miniatūrs, nepilnu metru augsts, līdz 2 m plats ložņājošs krūms arpelēcīgi zaļu lapojumu un sarkaniem dzinumiem. Ļoti piemērots reljefa noklāšanai un dažādu nogāžu nostiprin''sanai.
Gludmalu kārkls. Salix integra. Šķirne Hakuro Nishiki ir apmēram 1,5 m augsts un tikpat plats apaļš krūms. Interesanti, ka šim krūmam ir lapu dzinumi ar  gaiši rozā plankumiem, turklāt lapas vēlāk kļūst baltraibas.

Apses.

Saites.
Koki.