Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vampīri, vampīrisms

No franču valodas - vampire.
Vārds vampīrs atvasināts no slāvu vārda upir vai opir, kas vēlākajās formās parādās kā vipir, vepir vai vapir.

Vēsture. Pēc dažādu tautu ticējumiem šausminoši cilvēkiem līdzīgi radījumi - vilkači, spoki, miroņi, kas naktī uzceļoties no kapa un sūcot dzīvu cilvēku asinis. Tautā ieguvis vienkāršu apzīmējumu - "asinssūcēji." Bez tam ar vārdu "vampīri" apzīmē arī dažas kukaiņu un augļu ēdāju sikspārņu sugām Dienvidamerikā.
Mirušajiem piedēvēja pārdabiskas īpašības jau aizlaikos. Piemēram, sasietā stāvoklī mirušos glabājuši jau kromaņjonieši, kā tas konstatēts, piemēram, Kosteņkos (Krievija, Voroņežas apgabals) uzietajā kromaņjoniešu vīrieša apbedījumā. Zinātnieki uzskata, ka sasaistīšanas iemesls bijis sencilvēku bailes no mirušajiem radiniekiem, cenšanās atņemt tiem iespēju izkļūt no kapa un kaitēt dzīvajiem. Miroņa saistīšanas paražai ir daudz etnogrāfisaku paralēļu: tā pastāvējusi eskimosiem, Jaungvinejas papuasiem u.c. tautām.
Leģendas par vampīriem pastāv daudzus gadsimtus. Ticība vampīriem visai izplatīta Karpatos. Zinātnieki uzskata, ka vampīri neeksistē. Māņticību vairoja neizprotamā līķu trūdēšana. Kad kapus atvēra, lai virs esošajiem apglabātu citus nelaiķus, biež tika novērota nagu un matu augšana, kā arī no mutēm sūcās asinis, bet līķautā uz mutes bija radies neizprotams caurums. Tādējādi tika nospriests, ka šie cilvēki pēc nāves dzer asinis.
Mūsdienu vampīru kulta sākums. Saskaņā ar nostāstu 1816.gada vasarā Diodati villā Ženēvas ezera krastā sapulcējās tuvu draugu pulks - dzejnieks lords Džordžs Gordons Bairons, viņa personiskais ārsts un draugs Džons Polidori, 23 gadu vecais dzejnieks Pērsijs Bišijs Šellijs, viņa mīļotā 18 gadu vecā Mērija Godvina, kas pēcāk kļuva par Šellija sievu, un viņas tikpat vecā pusmāsa un Bairona mīļākā Klēra Klermona. garlaicības mākti pēc Bairona ierosinājuma spēlē literāru spēli - katram jāsacer kāds šausmu stāsts.
Bairons šais dienās rada savas poēmas "Tumsa" un "Šijonas gūsteknis." Viņš arī iesāk, bet nepabeidz asiņaino stāstu, pēc kura uzmetumiem Polidori vēlāk sacerēja stāstu "Vampīrs." Tas ir literatūras vēsturē pirmais darbs par asinssūcēju, kas radīja virkni sekotāju un jaunu literatūras žanru par vampīriem. 

Medicīniskais pamatojums. Tā ir reta slimība – porfīrisms, tās gaitā tiek traucēta hemoglobīna rašanās. Hemoglobīna neolbaltumvielas daļa kļūst toksiska un sāk saēst slimnieka audus. Citi slimības simptomi: bailes no gaismas, porfirīna izgulsnēšanās uz zobiem, no kā tie kļūst brūngani-sarkanīgi, paaugstināta aktivitāte diennakts tumšajā daļā. Tas viss porfīrijas slimniekus tuvina vampīra tēlam.
Eritrocītu un dzelzs trūkums asinīs padara šos cilvēkus ārkārtīgi jūtīgus pret saules gaismu: pat īslaicīga uzturēšanās tajos beidzas ar stipru apdegumu. Asins formulas izmaiņu dēļ cieš endokrīnā sistēma, kas savukārt noved pie slimnieku ārienes izmaiņām: āda kļūst bāla, mati atgādina dzīvnieka vilnu, bet nagi iegūst neparastu krāsu un struktūru.
Tam visam klāt vēl šie slimnieki nevar ēst ķiplokus, jo sulfonskābe, ko tie satur, pastiprina zemādas tauku slāņa bojājumus. 

Vampīri masu kultūrā. Par vampīriem sarakstītas neskaitāmas grāmatas un uzņemtas tik pat daudz filmas.
      Polidora "Vampīrs." Saskaņā ar nostāstu 1816.gada vasarā Diodati villā Ženēvas ezera slavenās "literārās sacensības" laikā dzejnieks lords Džordžs Gordons Bairons iesāka, bet nepabeidza asiņainu stāstu, pēc kura uzmetumiem viņa personiskais ārsts un draugs Polidors vēlāk sacerēja stāstu "Vampīrs." Tas ir literatūras vēsturē pirmais darbs par asinssūcēju, kas rada virkni sekotāju un jaunu literatūras žanru par vampīriem.
      Brema Stokera "Drākula." Uzrakstīts 1897.gadā.

Aplūkojamie objekti.
      Čeļakovas kapsēta. Vampīru kapsēta Čehijā.
      Glivices kapsēta. Polija?

Raksti.
Pašvaldība: Serbijas pirmais vampīrs Sava Savinovičs klīst apkārt jaunas mājvietas meklējumos.
Glivices "vampīru" kapsēta:  liecība viduslaiku māņticībai vai sena soda vieta?
Krivičs - viduslaiku Sozopoles pirāts, pilsētas mērs un... vampīrs?