Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zemapziņa

Psihiska darbība, kas noris zem apziņas sliekšņa un nav pakļauta tiešai apziņas kontrolei.

Zemapziņa nepārtraukti un ļoti ekonomiski uztver, pārstrādā, uzkrāj un reproducē milzīgi daudz derīgas informācijas un līdz ar to nodrošina pašreizējo un sagaidāmo situāciju daudzpusīgu atspoguļojumu smadzenēs, pie tam netraucējot ar apziņu saistīto psihisko darbību, jo tikai neliela zemapziņas daļa nonāk apziņā. Zemapziņa ar savām neizsmeļamajām informācijas un rīcības variantu rezervēm aktīvi piedalās apziņas izvirzīto problēmu risināšanā un lēmumu pieņemšanā.

Daļa zemapziņas satura viegli nonāk apziņā, daļa - ar grūtībām un tikai īpašos apstākļos, piemēram, hipnozē, bet daļa apziņai praktiski nav pieejama. Sen aizmirsti iespaidi, domas, emocijas zem apziņas sliekšņa vēl joprojām darbojas gan savstarpēji, gan kopā ar neseniem atmiņas faktiem, veidojot jaunas atziņas un ievirzes, kas pilnīgi negaidīti var palīdzēt atrisināt līdz tam neatrisināmus uzdevumus un problēmas. Tā bieži notiek zinātniskos pētījumos (Nila Bora nosapņotais atoma modelis) un mākslinieciskā jaunradē, kad zemapziņā nobriedis risinājums pēkšņi nonāk apziņā, tā ka atliek to tikai izteikt citiem saprotamā valodā.

Zemapziņā notiekošo psihisko procesu loģika principā neatšķiras no apziņas psihisko procesu loģikas. Tieši tas dod iespēju zemapziņas aktivitātes rezultātus auglīgi izmantot cilvēka apzinātā darbībā. Tādēļ kļūdaini ir pretstatīt apziņu zemapziņai kā rincipiāli atšķirīgus psihes darbības veidus. Īstenībā tie viens otru papildina. Zemapziņā uzkrāto pieredzi plaši izmanto t.s. intuitīvā domāšana, kur apziņa piedalās vienīgi risināmā uzdevuma un atbildes formulēšanā, bet viss sarežģītais informācijas pārstrādes process noris zem apziņas sliekšņa, tā ka šī procesa laikā apziņa spēj risin āt citus uzdevumus. Tādejādi intuīcija no parastās domāšanas, no prāta apsvērumiem atšķiras tikai ar to, ka intuīcijā informācijas pārstrāde un uzdevuma atrisināšana notiek galvenokārt zemapziņā, turpretī parastajā  domāšanā - apziņā. 

Sistemātiski pārbaudot intuīcijas ieteiktos atrisinājumus ar prāta apsvērumiem un dzīves pieredzē, cilvēks iemācās atšķirt problēmas, kuru risinājumā viņš var paļauties uz intuīciju, no problēmām, kuras risinot nevar paļauties uz intuīciju. Tādējādi, sistemātiski kontrolējot un precizējot intuīcijas rezultātus ar apzinātu domāšanu un saiedrisko praksi, cilvēki spēj ievērojami pilnveidot savu intuīciju. Agrāk, īpaši bērnībā gūtie iespaidi, vērtību kritēriji, ieradumi, kaut arī sen aizmirsti, zemapzziņā ne vien saglabājas, bet arī ietekmē izturēšanos un pieeju problēmām visā dzīves laikā. Tāpēc, lai iepazītu cilvēka personību, tas jānovēro ne vien situācijās, kur dominē apzināta darbība, bet arī situācijās, kur cilvēka rīcībā un nostājā atklājas zemapziņā veidotā psihiskā darbība, ievirzes un reaģēšanas īpatnības. Tik vispusīgi iepazīt cilvēka personību nepieciešams, piemēram, ārstam psihoterapeitam un psihiatram.

Fizioloģiskās norises, kuru rezultāts ir zemapziņa, un norises, kuru rezultāts ir apziņa, lokalizētas vienās un tajās pašās galvas smadzeņu nervu struktūrās. Kļūdains ir priekšstats, ka ar apziņu saistītie nervu procesi lokalizēti lielo pusložu garozā, bet ar zemapziņu saistītie - zemgarozā. Tomēr funkcionālie sakari ar zemgarozas nervu struktūrās lokalizēto afektu, dziņu un instinktu aktivitāti zemapziņas procesiem ir  tiešāki un intensīvāki nekā apziņas procesiem.

Saites.
Apziņa.
Hipnoze.
Centrālā nervu sistēma.