Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ziemeļpols, magnētiskais

Pirmo reizi magnētiskais Ziemeļpols fiksēts Kanādas arktikā pirms 189 gadiem. Magnētiskais ziemeļpols, kas tagad atrodas Ziemeļamerikā, VII gs.pmē. atradās Eirāzijā.

Magnētiskā ziemeļpola pārvietošanās. Magnētiskais Ziemeļpols, uz kuru rāda katra kompasa šautra, pārvietojas ar aptuveni 55 kilometrus gadā lielu ātrumu. Kopš pirmās magnētiskā Ziemeļpola fiksēšanas, tas ir pārvietojies 2300 kilometrus tuvāk Sibīrijai. Kopš 2000. gada pola pārvietošanās ātrums ir pieaudzis no 15 uz 55 kilometriem gadā.
Zemes magnētiskais Ziemeļpols pēdējās desmitgadēs pārvietojies tik ātri, ka iepriekšējie aprēķini vairs nav gana pareizi precīzai navigācijai. 2017.gadā magnētiskais Ziemeļpols šķērsoja starptautisko Datuma maiņas līniju un no Kanādas Arktikas dodas Sibīrijas virzienā. Ziemeļpola straujās pārvietošanās dēļ zinātniekiem 4.februārī gandrīz gadu agrāk par plānoto laiku nācās koriģēt Pasaules magnētisko modeli (patieso magnētiskā pola atrašanās vietu), lai navigācijas pakalpojumi un ierīces, tostarp viedtālruņu karšu aplikācijās, darbotos precīzi.
Magnētiskā ziemeļpola pārvietošanās neietekmē GPS darbību, jo tā paļaujas uz Zemes mākslīgajiem pavadoņiem, taču kuģi un lidmašīnas parasti kā rezerves navigācijas iespēju patur arī magnētiskā Ziemeļpola ierīces.

Zinātnieki pola pārvietošanās ātruma pieaugumu skaidro ar turbulenci Zemes ārējā dzelzs un niķeļa kodolā.