Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zibensvietas

Грoмoвищe, Громница - krievu val. Tā zibensvietas sauc Ziemeļukrainā.

Kopējs nosaukums vietām, kas pievelk zibeņus.

Apraksts. Tādās vietās ir liela varb'tība tikt  nospertam no zibens.
Saskaņā ar vietējiem slāvu ticējumiem šādas vietas "pievelk" zibeņus. Vecos laikos mēdza teikt ka "Peruna zelta rati braukalē pa debesīm un šauj ar zibeņiem" šais vietās. Par īpaši bīstamiem datumiem tika uzskatīti 22. un 23. augusts "на поликопу," kad varbūtība iet bojā no zibens spēriena pieauga daudzkārt, tika ieteikts vispār neiet laukā no mājas un izmest pa logu cirvi (секирa, топор) kā zibensnovedēju.
Lai izvairītos no nākamajiem nāvējošiem gadījumiem, zibens trāpīšanas vietas norobežoja ar sētiņām. Piemēram, Ukrainas Žitomiras rajonā, īpaši Korostenskas rajonā (Коростеньский район) saglabājušās daudz tādu sētiņu, kas nomelnējušas no laika - tās glabājot piemiņu par desmitgažu un pat tūkstoš gadu atpakaļ notikušajām zibensnelaimēm.
Saskaņā ar seniem slāvu nostāstiem nāvīgas bīstamības vietas bija tā saucamā Грoмoвaя плeШь, kas esot "Peruna ugunīgā pirksta" iezīmēta.

Zibensligzdas. (Гнeздo мoлний) tautas nosaukums vietām., kur pastāvīgi sper zibeņi. Senatnē tādas vietas cilvēku apziņā tika uztvertas kā tādas, ka m ir burvju īpašības. 

Zibensvietas.
      Kupišču zibensvieta.
Ukraina.
      Sohaču zibensvieta. Ukraina.

Saites.
Zibens.