Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zilie caurumi

Dziļi hipotētiski bezdibeņi Pasaules okeāna dibenā, pa kuriem, iespējams, var iekļūt milzīgos zemūdens dobumos.

Nav tiešu pierādījumu tādu  veidojumu eksistencei, tomēr līdzīgi (lai gan ne tik lieli) alu tuneļi kaļķakmens iežos lielā skaitā atrodami šelfā ap Bahamu salām. Daudzus tūkstošus gadu atpakaļ -  pirms 14-15 000 gadu, tās bija sauszemes grotas ar stalaktītiem. Beidzoties pēdējam ledus laikmetam, ūdens līmenis pacēlās un tās applūda.

Alas turpinās līdz kontinentālajam šelfam, caururbjot  kaļķakmens slāni. Daudzas no tām stiepjas pat 500 m dziļi. Daudzām saistība ar purviem un ezeriem. 

Pēc dažām hipotēzēm "zilie caurumi" vainojami vairākās sensacionālās pazušanās Bermūdu trijstūrī. Tajās, iespējams, darbojas tik spēcīgas iesūcošās straumes, ka okeāna virsmā rada virpuļus, kas spēj izraisīt pat peldlīdzekļu avārijas, nerunājot nemaz par to, ka tās ir ārkārtīgi bīstamas nirējiem. Šai hipotēzei ir uziets apstiprinājums - vienā no alām 25 m dziļumā patiesi atraduši zvejas kuģīti kā arī mazākas laivas un laiviņas.

Zilās alas ilgus gadus pētījis brits Roberts Palmers, kas tās uzskatījis par tuneļiem, pa kuriem uz Zemes nonāk NLO no citām pasaulēm. 1986.gadā, ienirstot vienā no tādiem tuneļiem, viņš pazuda pavisam.

Saites.
Bermūdu trijstūris.
Bahamu salas.