Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Atums

Atums-Ra.

Arhaisks Saules dievs seno ēģiptiešu mitoloģijā. Viens no galvenajiem četriem dieviem-radītājiem (demiurgiem). 

Raksturojums. Viens no četriem galvenajiem dieviem-radītājiem. Viņa kulta galvenais centrs bija Heliopole

Ikonogrāfija. Mākslā Atumu parasti attēloja kā vīrieti ar divkāršu (Augšas un Lejas Ēģiptes) kroni galvā. 

Biogrāfija. Radījis divas pirmās pretišķības: siltumu Tefnutu un mitrumu Šu. Tie savukārt radīja zemi Gebu un debesis Nutu. Pamanījis, ka zeme ar debesīm mīlējas, Atums-Ra nosūtīja Šu tos izšķirt. Nuta pacēlās augšup, izliecās arkas veidā un kļuva par debesīm. Tās rokas un kājas kļuva par četriem stabiem kas notur debesjumu. Gebs, palicis lejā, slēja pret debesīm kalnu virsotnes, tā cenšoties aizsniegt debesis. Lai nepieļautu tādu ķecerību, Atums-Ra pavēlēja lai debesu dieve nedzemdētu un netaptu grūta noteiktos Saules gada mēnešos. 

Vēsture. Pirmais Atuma kulta centrs bija Heliopolē. Taču Atumu pielūdza arī Hermopolē u.c. Augšēģiptes un Lejasēģiptes pilsētās. Sinkretizācijas procesā Atums saplūda ar Ptahu, Horu, Hepri un citiem dieviem. Tomēr vispilnīgāk Atums saplūda ar Ra - vienotā saules dievā Ra-Atums.

Teoloģija. Atums bija dievs demiurgs. Ra-Atuma demiurga loma sevišķi spilgti parādas Heliopeles reliģiski spekulatīvajā mācībā par eneādi. Saskaņā ar šo senēģiptiešu teoloģisko koncepciju, Ra-Atums "pats sevi radīja" no pirmatnējā okeāna, "no Nuna, no ne-esamības." Un pēc tam Ra-Atums radija visu dievu devītnieku (eneādi). Atums, būdams saules dievs, katru nakti aiziet pazemē.
Radījis divas pirmās pretišķības: siltumu Tefnutu un mitrumu Šu. Tie savukārt radīja zemi Gebu un debesis Nutu. Pamanījis, ka zeme ar debsīm mīlējas, Atum-Ra nosūtīja Šu tos izšķirt. Nuta pacēlās augšup, izliecās arkas veidā un kļuva par debesīm. Tās rokas un kājas kļuva par četriem stabiem, kas notur debesjumu. Gebs, palicis lejā, slēja pret debesīm kalnu virsotnes, tā cenšoties aizsniegt debesis. Lai nepieļautu tādu ķecerību, Atum-Ra pavēlēja, lai debess dieve nedzemdētu un netaptu grūta noteiktos Saules gada mēnešos.
Atums tiek saistīts ar mirušo pasauli. "Mirušo grāmatas" 123.nodaļā Atums minēts ka viens no aizkapa tiesas kolēģijas locekļiem.                   

Saites:
Senēģiptiešu mitoloģija.