Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ādama kalns

Atrašanās vieta. Ceilonas sala.

Apraksts. 2240 m augstumā. Sausajā sezonā kalnā kāpj tūkstošiem svētceļnieku – budisti, kristieši, hindi un musulmaņi. Tā kā dienas karstumā tas ir pārlieku grūti, tad to dara naktīs. Pats īsākais ceļš piedāvā 1000 m kāpienu pa 5000 pakāpieniem. Pašā kalna galā klintī ir it kā cilvēka kājas nospiedums. Tas ir pēdas formā un ar izmēriem 160 x 75 cm un vairāku cm dziļumā. To ir pagrūti aplūkot, jo svētceļnieki to nober ar lakatiem un ziediem. Augšā atrodas neliels templis. Svētceļnieki skaita mantras.
Hinduisti tic, ka nospiedumu ir atstājis Šiva, un tie sauc kalnu par Šiva Nadi Padan. Budisti to sauc par Šri Pada – „Svētais kājas nospiedums.” Leģenda vēsta, ka Buda šo kalnu apmeklējis 500.g.pmē. Pirmais budistu templis te tika uzcelts jau ap 300.g.pmē.
Kristieši un musulmaņi stāsta, ka tad, kad Ādams ticis izdzīts no paradīzes un nolaidies uz Zemes, savu kāju viņš spēris šai vietā. Portugāļu katoļi stāsta citu versiju – viņuprāt šo nospiedumu atstājis apustulis Toms savā misionāra darbībā Āzijā.
Pirmie svētceļnieki te parādījās IX gs. Marko Polo domāja, ka virsotnē atrodas Ādama kaps. Tāpat ir arī versija, ka pēdas nospiedums ir tikai kopija, bet īstais ir veidots marmorā.

Saites:
Šrilanka.
Šiva.
Ādams.
Buda.