Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Agamemnons

Leģendārs Pelopīdu dinastijas Argosas (Mikēnu?) ķēniņš "Iliādā," kas vadīja ahajiešu karaspēku Trojas karā.

Radniecība. Tēvs - Atrejs.
Sieva - Klitemnestra.
Dēls - Orests.

Dzīvesgājums. Bija pazīstams ar savu drosmi, cēlsirdību un bagātībām.
Ahajiešu karaspēka priekšgalā 10 gadu lenca Troju.
Aigists tikām bija pavedis viņa sievu Klitemnestru. Kad Agamemnons atgriezās Argosā, Aigists uzlūdza viņu uz dzīrēm un pie mielasta galda viņu un tā draugus nogalināja. Tikai pēc 8 gadiem ieradās Agamemnona dēls Orests un nogalināja tēva slepkavu.

Atradumi.
Agamemnona nāves maska. 1876.gadā Mikēnu ciklopiskā cietokšņa pagalmā Šlīmanis atraka piecus šahtveida kapus, kuros bija apbedīti deviņi vīrieši, astoņas sievietes un divi bērni. Visiem vīriešiem bija zelta maskas un bruņas. Tāpat kapenēs atradās daudz citu zelta un sudraba lietu. Šlīmanis bija pārliecināts, ka atradis Agamemnona un viņa tuvinieku kapenes. Pēc pirmās šahtveida kapa atrakšanas un izpētes dedzīgais arheologs rakstīja, ka ieskatījās sejā pašam Agamemnonam. No ā laika šo zela masku sāka piedēvēt pašam Agamemnonam, lai gan, protams, tas neiztur nekādu kritiku.
Šodien zinām, ka Šlīmanis atrastie pieci šahtveida kapi ir datējami ar vismaz XVI gs.pmē., tātad attiecināmi uz bronzas laikmetu. Šlīmanis neņēma vērā, ka Homēra Trojas kara varoņi izmantoja dzelzs ieročus, bet senie mikēnieši pazina tikai bronzu. Tāpat arī Šlīmaņa arguments, ka Pausānijs Mikēnu cietokšņa iekšienē redzējis piecus kapus un viņš atracis tieši tik daudz, tika atspēkots, kad grieķu arheologs Stamatokiss pagalmā atraka sesto šahtveida kapu. Visticamāk Pausānijs aprakstījis citus kapus. Turklāt Pausānijs Mikēnu cietokšņa pagalmā nevarēja redzēt šahtveida kapenes, jo tās jau tajā laikā slēpa biezs gruvešu slānis, kas arī izskaidro to, kāpēc laupītāji tās nebija izlaupījuši. Tādejādi maska nevar piederēt Agamemnonam, omēr šāds nosaukums tai "pielipis." 
Šodien tā aplūkojama Vēstures muzejā Atēnās.

Saites.
Trojas karš.