Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Austronēziešu valodu saime

Liela valodu saime, kas raksturīga Indonēzijas salām un Okeānijai.

Valodu izplatība. Šīs valodas tiek runātas visā Polinēzijā, daudzviet Melanēzijas piekrastē - Jaungvinejas piekrastē, Bismarka un Zālamana salās, Jaunkaledonijā un Fidži, un viscaur Dienvidaustrumu Āzijas salās - Indonēzijā, Austrumu Malaizijā un Filipīnās, - taču tās nav sastopamas Jaungvinejas iekšzemē, kur runā papuasu valodās, kā arī Dienvidaustrumu Āzijas iekšzemē (ar retiem izņēmumiem, kurus uzskata par neseniem jaunievedumiem). 
Interesanti, ka austronēziešu valodā runā arī Madagaskarā, kas izskaidrojams ar austronēziešu jūrasbraucēju izcilajām prasmēm - savulaik tie pārburājuši Indijas okeānu no Indonēzijas salām un kolonizējuši Madagaskaru.
Atbilstoši hipotēzei - tā sauktajam "Polinēzijas ekspresim," sauktai arī par "iziešanu no Taivānas," austronēziešu valodu saime izveidojās Taivānā pirms apmēram 4000 - 5000 gadiem, attīstoties no tur apmēram 1000 gadus agrāk ienākušo Dienvidķīnas rīsa audzētāju ienestās pirmvalodas. Pēc tam austronēziski runājošie zemkopji devās tālāk, nonākot Filipīnās un Indonēzijā, kur, domājams, nomainīja vietējo iedzimto mednieku-vācēju populāciju. Tad viņi devās caur Melanēzijas piekrasti (neieejot iekšzemē un nesajaucoties ar Jaungvinejas zemkopju ciltīm) līdz kamēr izplatījās līdz tam neapdzīvotajās Klusā okeāna salās, teritorijā, ko šodien saucam par Polinēziju. Šīs hipotēzes skatījumā gēnu, valodu un kultūras (ieskaitot lauksaimniecību un ar to saistīto dzīvesveidu) izplatība notika vienlaikus. Tomēr dažas citas hipotēzes, kuras polinēziešu izcelsmi meklē salās, atdala viņu etniskās kopienas sākotnējo veidošanās vietu no austronēziešu valodu izplatības.

      Melanēziešu grupa.
      Mikronēziešu grupa.
      Polinēziešu grupa.

                         Maoru valoda.
      Indonēziešu grupa.
                         Baliešu valoda.
                         Dajaku tautu un cilšu valodas.
                         Javiešu valoda.
                         Mentavaju valoda.
                         Sasaku valoda.

Austronēziešu valodu saimes izcelsme parasti tiek saistīta ar jautājumu par polinēziešu senčiem.

Saites.
Valodu koks.