Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ārpuszemes civilizāciju klasifikācija

Tādu klsifikāciju 1962.gadā piedāvājis krievu astrofiziķis un akadēmiķis N.Kardašovs (Н.С.Кардашев):
      -  pirmā līmeņa supercivilizācija jeb "planetārā" civilizācija. Tāda līmeņa civilizācija sekmīgi izmanto apdzīvotās planētas enerģiju;
      -  otrā līmeņa supercivilizācija jeb "zvaigznes" civilizācija. Tāda attīstības līmeņa civilizācija, kas izmanto savas sistēmas zvaigznes enerģiju;
      -  trešā līmeņa supercivilizācija jeb "galaktiskā" civilizācija. Šai līmenī civilizācija apgūst visas galaktikas zvaigžņu enerģiju.

Laiks, kas būtu nepieciešams, lai izveidotos pirmā tipa civilizācija, pie kuras pieder arī Zemes civilizācija, mērāms miljardos gados, savukārt pāreja uz otrā tipa civilizāciju notiktu dažu tūkstošu gadu laikā. Turpretī pāreja uz trešo civilizācijas tipu prasītu desmit un vairāk miljonus gadus.

Ja Kardašova modelis atbilstu realitātei, tad katrai galaktikai būtu sava supercivilizācija un astronomi zvaigžņotajās debesīs bez grūtībām novērotu šo civilizāciju astroinženieriskās darbības izpausmes. Taču tas, ka nekas tāds līdz šim nedz mūsu galaktikā, nedz kaut kur citur nav novērojams, liecina vai nu par to, ka tehnoloģiskās civilizācijas Visumā rodas ļoti reti, varbūt tikai atsevišķās galaktikas, kas, savukārt, varētu nozīmētu to, ka mēs mūsu Galaktikā esam vientuļi, vai arī par to, ka ārpuszemes civilizāciju enerģētisko attīstību bremzē dažādi iedomājami un arī neiedomājami šķēršļi. Un galu galā, kāpēc citplanētu civilizācijām būtu jālīdzinās Zemes civilizācijai?

Šodien cilvēce patērē 1022 erg/s un tas ir "planetārās" civilizācijas līmenis. Kad cilvēki dzīvošanai apgūs citas saules sistēmas planētas un izvietos starp tām savas astroinženieriskās būves, tad cilvēku skaits dramatiski pieaugs un civilizācija sasniegs "zvaigznes" civilizācijas līmeni un enerģijas patēriņš sasniegs tik, cik izdala mūsu Saule - 1033 erg/s.

Pēc tam, kad būs apgūta visa galaktika un enerģijas patēriņš vienādosies ar visu zvaigžņu izstaroto enerģiju, kas ietilpst sistēmā - 1044 erg/s, tad cilvēce būs tapusi par "galaktisku" civilizāciju.

Saites.
Ārpuszemes civilizācijas.