Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Brigitas klosteris, svētās

Pazīstams arī ar nosaukumu Piritas klosteris.

Atrašanās vieta. Tallinas pievārtē Piritas upes krastā, pārsimts metru no jūras.

Vēsture. To sāka būvēt 1407.gadā pateicoties Sv.Brigitai, kas iepriekš šāda klostera būvniecību bija noorganizējusi dzimtajā Zviedrijā un vēlāk Somijā. Brigita dzimusi un izaugusi dižciltīga bruņinieka un zemes īpašnieka ģimenē, pirmo mūža pusi pavadījusi kā laicīga ieviete, sieva un astoņu bērnu māte.
Iespaidīgā būve tolaik bija lielākais sieviešu klosteris visā Livonijā. Pusi no klostera gan apdzīvoja vīriešu kārtas mūki, taču dzimumi dzīvoja norobežoti, un varēja sarunāties tikai caur īpašu lodziņu.
Klosteri sekmīgi darbojās līdz 1577.gadam un izdega Ivana Briesmīgā karaspēka uzbrukuma laikā. Ugunsgrēkā gāja bojā visa bibliotēka, tādēļ tagad nav saglabājušās ziņas par toreizējo klostera iemītnieku dzīvi.
Līdzās jaunajai ēkai, kur labi sadzīvo mūķenes ar viesnīcu, ir labi saglabātas senās drupas - sienas, pagrabi un kapsēta.
Tieši blakus vecajām sienām tagad ir uzbūvēts jauns Brigitas ordeņa sieviešu klosteris, ko atklāja 2001.gadā. Tā arhitekts - Ra Luhse.
Tagad te jau 12.gadu vasarās notiek vasaras festivāli, kurus izveidoja un vadīja pasaulē pazīstamais igauņu diriģents Eri Klass (1939.-2016.g.). Viņa darbu tagad turpinās paša izskolotais diriģents un dziedātājs Risto Josts. Festivāla laikā vecās drupas apjumj ar vieglu pagaidu jumtu, lai klausītājus pasargātu no lietus.

Interesanti, ka Tallinas Piritas rajona nosaukuma cilme nebūt nav saistīta ar šajā vietā it kā izsenis zināmām pirīta iegulām, bet ar Sv.Brigitas ordeņa klostera kompleksu, kas 1417.-1436.g. tika uzcelts Rēveles (Tallinas) ZA daļā. Atbilstoši igauņu valodas īpatnībām, līdzskaņa "b" vietā tiek izrunāts "p," kā rezultātā "Brigita" pārtapa par "Prigitu-Piritu."

Saites.
Tallina.