Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bosfors, Bosfora jūras šaurums

Bosporos - grieķu val., Trāķijas Bospors. Sengrieķu nosaukums šaurumam starp Melno jūru (Pontos Euxenos) un Marmora jūru (Propontīdu).
Karadeniz bogazi - turku val.

Jūras šaurums starp Eiropu un Mazāzijas pussalu, kas savieno Melno jūru ar Marmora jūru. Bosforu pieskaita pie Melnās jūras šaurumiem.

Raksturojums. Garums - 30 km.
Platums 0,75-3,7 km.
Dziļums kuģu ceļā 33-80 m.

Krasti augsti. Virsas straume no Melnās jūras (sāļums 18%o), dibenstraume no Marmora jūras (38%o).
Stambulas tuvumā pār Bosforu 1973.gadā uzcelts tilts - 1,5 km garumā un 64 m augstumā virs ūdens. Tagad turki kaļ plānus par tuneļa rakšanu zem Bosfora.

Ģeoloģija. Bosfors (arī Dardaneļi) izveidojušies visai nesen - pirms 10-15 000 gadu un to gultnei līdzīgā uzbūve norāda uz to, ka tie izveidojušies lielām ūdens masām nākot no Melnās jūras rajona virzienā uz Vidusjūru.

Ar kuģīti pa Bosforu. Pavasarī kuģīši kursē 2 reizes dienā, vasarā biežāk. Ir vēl privātie – dārgāki. Biļetes cena 7,5 liras (ap 3,5 Ls), jāņem kasē pašam, ne no ielu tirgoņiem. Kuģojuma maršruts līdz tālākai pieturvietai (pavisam tādu ir sešas) ilgst 1,5 stundas. Galā tas stāv 3 stundas. Ja laiks ir jauks, var pastaigāt pa Anadolukavagas (Anadolu Kavagi) ciematiņu. Turpat ir XIVgs. Bizantiešu cietokšņa drupas.

Pāri Bosforam ar prāmi. Prāmis atiet no Eminonu (Eminenu) termināļa pilsētas Eiropas daļā (krastmalas) un nogādā pasažierus Kodikoy rajonā Āzijas pusē. Pārcelšanās laiks 15 min.
Āzijas daļa tiek saukta par Uškudaru jeb Zelta pilsētu. Nonāksiet galvenajā laukumā, no kurienes var doties uz Agas mošeju. Iespējams tajā iekšienē nevar fotografēt.
Atpakaļ var doties pāri Bosfora tiltam ar autobusu, var nonākt Taksimas laukumā. 

Saites.
Melnā jūra.
Turcija.