Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bērzs

Betula.

Latvijā sastopamas 2 saimnieciski nozīmīgas bērza sugas:
      -  āra jeb kārpainais bērzs. Betula pendula;
      -  purva jeb pūkainais bērzs. Betula pubescens. Koksne gaišāka un vērtīgāka, pieprasīta finierrūpniecībā.

Koksnes izmantošana. Tievos bērzus izmanto kurināšanai un celulozes ražošanai. resnā koksne tiek izmantota zāģmateriālu iegūšanai - to tālāk izmanto mēbeļu un finiera (saplākšņu) ražošanai.

Bērzu sula. Tās var tecināt tiklīdz pēc ziemas atsalusi zeme un lapas vēl nav izplaukušas. Ieteicams izvēlēties bērzu, kas aug vismaz 2 km no auto ceļiem, industriālām un intensīvas lauksaimniecības un lopkopības teritorijām vai piesārņotām vietām. Visgardākā sula esot bērziem,kas aug mālainā augsnē piesaulītē. Kūdrainās, purvainās vietās augošiem bērziem sula var būt ar piegaršu un pat krāsa var būt brūngana specifiskā augsnes sastāva dēļ.
Urbumu labāk veikt saules pusē, jo siltumā esošā koka puse ātrāk atmostas un sulas cirkulācija līdz ar to ir spēcīgāka. Koka diametram urbuma veikšanas vietā jābūt ne mazākam kā 40 cm. Ir aizliegts arī notēst mizu līdz kambijam.
Latvijā sulas ieguve atļauta katram iedzīvotājam savām vajadzībām. To nedrīkt veikt tikai dabas parkos un īpaši aizsargajamās teritorijās, kas atzīmētas ar informatīvo zīmi "Ozollapu." 
Katrs urbums rada risku inficēt koku ar trupi, tādēļ urbums jāveic ar urbi, kas diametrā nav lielāks par 6-8 mm. Tā ka lielie vectēvu urbji no šodienas dabas mīļotājiem tiek brāķēti. Pēc sulas tecināšanas beigām kokā jāiesit tapiņa, mazā urbumā (6-8 mm) gan tapa nav obligāta.
Nākamā gadā urbšanai ieteicams izvēlēties to pašu koku.
Bērzu (arī kļavu)  sula nelielā daudzumā satur arī tādus mikroelementus un minerālsāļus kā mangāns, cinks, dzelzs, magnijs un fosfors. Šīm sulām piemīt diurētiska darbība.

Sulu uzglabā, pievienojot tai nedaudz rozīņu, kādu upeņu zariņu un glabāt vēsā vietā.

Saites.
Koki.