Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bismuts

Bismuthum.
Toksisks metāls, periodiskās sistēmas V grupas 83.ķīmiskais elements.

Apzīmējums - Bi.
Atommasa - 208,98.

Sastopamība dabā. Zemes garozā bismuts ir 2 x 10-5 masas %. Kā tīrradnis sastopams reti, bet ir minerālu veidā - bismutīns, bismīts, bismutīts.

Bismuta rūdas. Dabiskas minerālvielas, kas izmantojamas bismuta iegūšanai. Rūdās bismuts ir patstāvīgu minerālu vai piejaukumu veidā.Galvenie minerāli ir tīrradņa bismuts, bismutīns, tetradimīts, kozalīts, bismīts, bismutīts. Bismuta rūdas, kurās ir vairāk nekā 1% Bismuta, sastopamas reti. Atradnes veidojas endogēnos procesos, tās saistītas ar granīta intrūzijām.
Bismuta rūdu atradnes ir Krievijā, Ķīnā, Peru, ASV, Austrālijā, Kanādā, Itālijā, Bolīvijā, Meksikā, Spānijā, Vācijā.

Fizikālās īpašības. Sudrabbalts, trausls diamagnētisks metāls ar sārtu spīdumu. Blīvums - 9840 kg/kubm (20oC), kušanas temperatūra 271,3oC, viršanas temperatūra 1560oC. 225oC temperatūrā kļūst plastisks.
Šķīst karaļūdenī, HNO3, karstā koncentrētā H2SO4.

Iegūšana. Iegūst galvenokārt no polimetālisku vara, svina u.c. sulfīdrūdu koncentrātiem. Ap mēram 90% bismuta iegūst kā blakusproduktu, pārstrādājor svina-cinka, vara, alvas rūdas un to koncentrātus, kuros bismuts irtikai dažas simtdaļas procenta.

Pielietošana. Atzīmējams, ka bismuts kā metāls ar augstu rentgenstaru absorbcijas pakāpi ir viens no piemērotākajiem kandidātiem DT attēlu izšķirtspējas uzlabošanai.
Lieto kodolreaktoros (siltumnesējs), sakausējumos ar svinu, alvu, kadmiju, mangānu (lieljaudas magnētiem), par piedevu Fe un Al sakausējumiem, lai uzlabotu to īpašības un atvieglotu apstrādi.

Savienojumi. Savienojumos oksidācijas pakāpe -3, +1, +2. +3, +4, +5.
Viens no svarīgākajiem saienojumiem ir bismuta trioksīds Bi2O3, ko izmanto farmaceitiskajā, porcelāna, stikla rūpniecībā, bismuta sāļu iegūšanai.
Bismutīdi Mg3Bi2, BiTe, CsAgBi ir pusvadītāji, tos lieto saules baterijās, fotoelementos, luminoforos, krāsu televizoru ekrānos.

Raksti.
Jaunas nanodaļiņas ļaus droši noteikt asins sarecējumu vietu asinsvados.

Saites.
Metāli.