Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Boisa parantrops

Paranthropus boisei, jo visi masīvie australopitēki izdalīti atsevišķā parantropu ģintī. Sākumā šo hominīdu sauca par "Austrumu cilvēku" (Zinjanthropus boisei, Līkijs, 1959.g.) un Australopithecus boisei. Vēl viens šī atraduma apzīmējums bija "cilvēks-riekstkodis," jo tam bija ļoti lieli zobi. Vēlāk nosaukums tika nomainīts poar godu Čārzam Boisam (Charles Boise), kas bija Līkiju 1959.gada ekspedīcijas finansētājs.

Sinonīmi. Australopithecus boisei, Zinjanthropus boisei (Līkijs, 1959.g.). Literatūrā bieži saukts par Australopithecus boisei. Tagad kopā ar citiem masīvajiem australopitēkiem iekļauts parantropu ģintī.

Masīvais un masīvākais no australopitēkiem, ļoti liela auguma un robustu uzbūvi.

Atklāšana un izpēte. To pirmo reizi uzgāja 1959.gadā Olduvajā, Tanzānijā (Austrumāfrika) M.Līkija (Mary Leakey).
Tam bija iedots neoficiāls nosaukums „Riekstkodis" (Nutcracker Man), jo atradumam bija ļoti lieli zobi. Ja ir lieli zobi, tad ir gan lieli žokļi, gan spēcīgi žokļu muskuļi, kā arī galvaskausa "sekste" (kaula izaugums) šo muskuļu stiprināšanai. Šādai galvaskausa uzbūvei parasti atbilst spēcīga kakla un plecu muskulatūra. Spriežot pēc zobu uzbūves, iespējams, pārtika no rupjas augu barības, bet žokļi nebija izvirzīti uz priekšu tik stipri, kā mūsdienu cilvēkpērtiķiem.
Ričards Līkijs (Richard Leakey) uzskatīja, ka zindžantrops pirmais sāka izgatavot darbarīkus, bet ar laiku izrādījā bet ar laiku izrādījās, ka tā nav. 
Pēc "Riekstkoža" Austrumāfrikā ir atrastas vairāku citu P.boisei fosīlijas, kas datētas ar ļoti lielu laika intervālu – pirms 2,5-1 milj. gadu.

Vecums. Vecums - 2,5-1,0 (2,3-1,4) milj. gadu.  

Raksti.
Ko ēda Boisa parantropi?

Saites.
Australopitēku ģints.