Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Čivava, Meksikas pavalsts

Meksikas pavalsts.

Iedzīvotāji. Tarahumāri.

Vēsture. Abu slavenāko Meksikas revolucionāru Pančo Villas un Tēva Idalgo nāvessoda izpildes vieta.

Naikas alu komplekss. Šobrīd zem Naikas kalna zināmas jau divas alas: 120 m dziļi pazemē atrodas Cueva de las Espadas jeb Zobenu ala, kura tika atklāta 1910.gadā un nosaukumu ieguva tādēļ, ka tajā atrodas metru gari ģipša asmeņi. Šeit atrodošies kristāli ir vairāk, taču mazāki nekā 290 m dziļajā Cueva de los Cristales, kuru 2000.gadā atklāja divi kalnrači, darba vajadzībām meklējot jaunus tuneļus. Šai alā atrodamie kalnu kristāli ir vieni no lielākajiem vispār redzētajiem dabīgajiem kristāliem. Daži gludie, gaismu neaizturošie stabi ir 11 m gari un sver ap 5 t.
Abas alas ģipša stabus ieguva pēc vulkāna izvirduma, jo pēc tā pazemes ejās nosēdās metāla sulfīdi. Mineralizēšanās procesa noslēgumā pirms vairāk nekā 20 miljoniem gadu alā uzkrājās arī pietiekami daudz kalcija sulfātu.
Kristālu ala ir pakava formas iedobums kaļķakmens klintī. Tā ir 10 metru plata un 30 metru gara. Alas grīda ir klāta ar kristāliskiem, perfekti noslīpētiem bluķiem. Gan no tiem, gan no grīdas spraucas ārā kristāla stabi. 

Čepes vilciens. Vienīgais Meksikas vilciena maršruts ir īsts inženierijas brīnums. Tā izbūve pasaulē lielākajā kanjonā — Vara kanjonā — aizņēma 100 gadus. Tiek uzskatīts, ka Vara kanjons, kas atrodas Meksikas Čivavas pavalstī, ir četras reizes lielāks par Lielo kanjonu ASV. Patiesībā to veido vairāki kanjoni, no kuriem lielākais ir 1879 metrus dziļš. Jau kopš 1961.gada “El Chepe” vilciens traucas pa savu 653 km garo sliežu ceļu. Brauciena garums ir atkarīgs no iekāpšanas vietas, bet brauciens ar “El Chepe” ekspresi no Los Močis pilsētas rietumu krastā līdz galapunktam ilgst no deviņām līdz 16 stundām. Tā laikā vilciens šķērso 37 tiltus un 86 tuneļus. Ainavas, kas paveras pa ekspreša logiem, ir Sjerramadres kalni, aizas, dziļas gravas un lauksaimniecības teritorijas. Dodoties austrumu virzienā, pasažieriem iesaka izvēlēties vietas vilciena labajā pusē, lai iegūtu labākos skatus.

Iespējams, Vara kanjona apkaimē vēl nesen bija saglabājušies pterodaktili.

Pakimē. Indiāņu senpilsēta.

Saites.
Meksika.