Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pakimē

Saukta par Pakime, vai "Lielās mājas" (spāniski - Casas Grandes).
Indiāņu senpilsētas drupas Meksikas ziemeļos.

Atrašanās vieta. Ziemeļmeksika, Čivavas pavalsts, Madres kalnu (Sierra Madre) rieteņu pajājē, 200 km no Teksasas robežas.

Vēsture. pilsēta nāk no laika ap 1200.gadu.
Uzskata, ka te bijis vairāk kā 10 000 iedzīvotāju.
Iedzīvotāji izzuda līdz XVI gs.

Atklāšana un izpēte. Šis ir lielākais arheoloģiskais atradums reģionā, jo simtiem kilometru uz jebkuru pusi nav nekā līdzīga.
Te vērojams īpatnējs vairāku kultūru sajaukums - jūtama gan acteku ietekme no Centrālās Meksikas, gan arī DR pueblu kultūras ietekme.
nav zināms, kas bija pilsētas iedzīvotāji, bet uzskata, ka tie bijusi reģiona pamatiedzīvotāji - tarahumāri, kas mūsdienās dzīvo augstu Madres kalnu kanjonos.

Apraksts. Daļēji atsegtajā pilsētā uzskaitītas vairāk kā 2000 māla istabu, kas veido labi izplānotu pilsētu ar laukumiem, darbnīcām, vairākstāvu dzīvojamām mājam un sarežģītu ūdensapgādes sistēmu un kanalizāciju.

Mitoloģija. Nostāsti ņemti no tarahumāru folkloras.
Saskaņā ar tarahumāru stāstīto, pakime ir svēta vieta, kurā gadsimtiem ilgi parādījušies cilvēki no zvaigznēm. Šie noslēpumainie gara auguma un smalki veidotie cilvēki ar gaišajiem matiem parādījušies no durvīm pilsētas drupās. Tarahumāri uzskata, ka zvaigžņu ļaudis arī tagad mīt Čivavas tuksnesī un ir seno Atnācēju pēcteči. Tāpat indiāņi uzskata, ka portāls strādā vēl joprojām.

Saites.
Tarahumāri.
Čivavas pavalsts.