Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Deli sultāni

Kutubadīns Aibaks. Deli sultanāta dibinātājs.

Guljamu dinastija.
      Šamsadins Iltutmišs (1211.-1236.g.). Guljamu dinastijas Deli sultāns no 1211. līdz 1236.gadam. Pēc izcelsmes tjurks. Bijis Deli sultanāta dibinātāja Kutubadīna Aibaka vergs (guljams) un virknes apgabalu vietvaldis (mukta). pievienoja sultanātam Pendžabu un Sindu, veda sekmīgus karus ar indiešu ķēniņiem.
1229.gadā Bagdādes kalifs viņu atzina kā neatkarīgu valdnieku - sultānu.
Viņa valdīšanas laikā notika lielu kulta objektu celtniecība Deli.
      Razija (1236.-1240.g.). Sieviete-sultāne.

Hildžu dinastija (1290.-1320.g.). Dibinājis Džalaledīns Farūzs Hildži 1290.gadā.
      Džalaledīns Farūzs Hildži (1290.-1296.g.). Hildžu dinastijas dibinātājs un Deli sultāns no 1290.-1296.gadam.
      Aladīns Hildži (1296.-1316.g.). Dēls - Mubarakšahs, nākamais sultāns.
      Mubarakšahs (1316.-1320). Tēvs - Aladīns Hildži, iepriekšējais sultāns. Tika nogalināts 1320.gadā, un pie varas Deli nāca Tuglakīdu dinastija.

Tuglakīdu dinastija (1320.-1414.g.). Vai tuglukīdi. Feodālajā Deli  sultanātā valdošā dinastija Ziemeļindijā un lielākajā Dekānas daļā. Dinastijas dibinātājs Hijasidīns Tuglaks.
      Hijasidīns Tuglaks (1320.-?g.). Tuglakīdu dinastijas dibinātājs.
      Firozšahs (1351.-1388.g.). 
Dzīvesgājums. Nāca pie varas laikā, kad pastiprinājās lielo feodāļu (mukta) vara un separātisms, kā arī pieauga sociālās pretrunas. Cenšoties nostiprināt savu varu, piekāpās musulmaņu feodālās aristokrātijas priekšā - atzina nosacīto zemes dāvinājumu mantojamību, samazināja mukta zemes nodokli par labu centrālajai valsts kasei, atgrieza daudziem feodāļiem iepriekš konfiscētās zemes.
Nežēlīgi izrēķinājās ar sektantiskajiem strāvojumiem - šiītiem, mahdistiem u.c., kuru izplatībā atrada savu iemiesojumu tirdznieciski-amatnieciskā feodālisma opozīcija pilsētās, kas veidojās.
Vienlaicīgi Firozšahs atcēla virkni feodālu nodevu un klaušu pilsētniekiem, kas agrāk tika iekasētas papildus virs pamatnodokļa par amatniecību vai tirdzniecību. Samazināts tika arī valsts zemes nodoklis.
Feodālo nodevu sloga atvieglošana radīja labvēlīgus apstākļus saimniecības attīstībai, un vēsturnieki apraksta Firozšaha valdīšanu kā uzplaukuma laiku.
Firozšaha valdīšanas beigās pastiprinājās feodālais separātisms.

      Nasirudīns Mehmuds (~1398.g.). Turku-mongoļu iekarotājs Centrālāzijā, Timūrs uzbruka sultāna Nasirudīna Mehmuda no Tuglaku dinastijas pārvaldītajai Ziemeļindijas pilsētai Deli. 1398.gada 17.decembrī sultāna armija tika sakauta. Timūrs ienāca Deli un viņa armija trīs dienas laupīja un slepkavoja, atstājot pilsētu drupas. Arī daudzas citas pilsētas piemeklēja tāds pats liktenis.   

Saites.
Deli sultanāts.