Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Damasijs I (366.-384.g.)

Damasus I.
Dzejnieks un 37.Romas bīskaps laikā no 366.-384.gadam.

Dzīvesgājums. Nāca no sabiedrības vienkāršajiem slāņiem, ceļā uz troni sadūrās ar diakonu Ursīnu, kurš darbojās aristokrātisko aprindu vārdā.
Damasija iecelšanu kristieši atteicās atzīt. Damasija I ievēlēšanas dienas vakarā Romā starp viņa un Ursīna piekritējiem izcēlās vardarbība un ielas bija klātas ar līķiem. Tikai sadursmē Sicinīna baznīcā vien gāja bojā 137 cilvēki, kurā ielauzās Damasijs ar saviem piekritējiem un noslepkavoja galvenokārt sievietes, bērnus un vecīšus.
Tomēr vienkāršajā tautā viņam bija liels atbalsts un viņu neizdevās saukt pie atbildības par slepkavībām. Viņš bija neizvēlīgs līdzekļu lietošanā un gandrīz divus gadu desmitus ar dzelžainu roku pārvaldīja savu draudzi. Viņš uzcēla lieliskas bazilikas: vienu – Pompeja teātra tuvumā un otru – Adreatīnas ielā, noklāja baznīcas un katakombu sienas ar inskripcijām par godu mocekļiem un svētajiem.

369.gadā Damasijs I sasauca sinodi, lai piespiestu pakļauties Nīkejas koncila lēmumiem Ilīrijas bīskapus, kuri gan teritoriāli piederēja Austrumiem. 375.gadā viņš adresēja Gallijas bīskapiem disciplināra rakstura instrukciju sēriju ar nolūku ieviest Romā pieņemto kristīšanas rituālu, dievkalpojumu un celibātu.

Uzdeva Hieronīmam revidēt Bībeles tulkojumu.

Cilvēki, kas piedzīvoja Damasa I valdīšanas gadus, nebija tie laimīgākie - sievietes un bērni tika regulāri pārdoti verdzībā, lai tikai Vatikāns iegūtu finansējumu jaunu baznīcu celšanai pēc Damasa dizaina. Tie cilvēki, kas nevēlējas sekot Damasa domām tika vienkārši sadedzināti vai iesaistīti prostitūcijā - arī mūķenes. Lai viss neizskatītos tik bēdīgi, varu pateikt, ka vairāki bīskapi dīvainā kārtā saskatīja Damasa rīcībā preteklības, tādēļ viņu apsūdzēja. Diemžēl Damasam bija pārlieku liela vara un viņš vienkārši pavēlēja sadedzināt tos bīskapus, kas viņam nav lojāli. Starp citu - Damasus I bija pirmais pāvests, kas pasludināja pāvesta amatu par augstāko Dieva kantori.

381.gadā sasauca Konstantinopoles I koncilu.

Tika pieķerts izvirtībā, taču noturējās amatā.

Darbi.
„Uzraksti.” Epigrammata. Vairāku desmitu autors. 

Saites.
Romas katoļu pāvesti (33.g.-patlaban).