Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Daramsala

Dharamsala.
Dalailamas rezidence trimdā no 1959.gada.

Vienmēr bijusi meditāciju un atpūtas vieta ceļotājiem. Neliela kalnu pilsēta, ko iekauj zaļi skuju koku meži. Tā vienmēr bijusi atpūtas un relaksācijas vieta ceļotājiem. Te ir ļoti daudz Ajūrvēdas centru, kuros ikviens var atgūt veselību un dzīvesprieku, kuros prāts nomierinās un dzīves filozofija kļūst harmoniskāka un pozitīvāka.

Atrašanās vieta, nokļūšana. Indijas ziemeļos, Himalaju piekalnē. No Deli jābrauc ilgi ar vilcienu, tad ar autobusu.

Vēsture. Dibināta 1852.gadā. 1903.gadā pilsētu pamatīgi izpostīja zemestrīce, pēc tam 1947.gadā to skāra Indijas neatkarības peripetijas un tā palika pustukša. Dalailama ar svītu šeit apmetās 1959.gadā, pēc neveiksmīgās tibetiešu sacelšanās. 60.-os gados pilsētu apmeklēja hipiju armijas, tagad tikai tūristi un svētceļnieki. Ceļu uz pilsētu ir apņēmies atjaunot Ričards Gīrs.

Aplūkojamie objekti. Pilsētas augstāko daļu sauc par Makleodgandžu.
Macleodganja. (McLeod Ganj) Saukta par "mazo Lasu." Dalailamas oficiālā rezidence. To tūristi var aplūkot, galvenās teritorijas tomēr tiek apsargātas un tur tikai sarunātās audiencēs.
Budas templis. Tur ievietots dalailamas attēls.
Razidences priekšpagalms. Katru gadu 10.martā te tiek atzīmēta sacelšanās gadadiena. Nekādus fotoaparātus, pārbauda. Skan Tibetas himna, runas tibetiešu valodā, dalailamas runa pieejama rakstiski angliski.
Norbulikas institūts. Seno tibetas mākslu apguves vieta.
Kangras mākslas muzejs.
Sv.Jāņa baznīca.


Apkārtne.
Bagsa (Bhagsu) ūdenskritums. Pie tā ir klintī iekalta Budas statuja.

Sadzīve. Tā dalās 2 daļās: viena no tām atrodas 1300 m augstumā, otra vēl 500 m augstāk, tur tad arī dzīvo dalailama – viņa svētība Tenzins Gjatco XIV. Laika gaitā te apmetušies ap 5000 tibetiešu. Te atvērtas vairākas tibetiešu mācību un kultūras iestādes.
Tibetiešu mūkiem ir sarkani apmetņi, no rīta tie iet rezidences virzienā uz nodarbībām. Katru rītu dalailama iziet pa savas rezidences vārtiem vairāku mūku pavadībā.

Saites.
Himačalas pavalsts.
Tibeta.