Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Drākula

Nežēlīgs rumāņu feodālis un Valahijas valdnieks Vlads III Besarābs, kura tēls folklorizējies un tādejādi kļuvis par vampīra prototipu.

Radniecība. Dēli. Viens no viņa dēliem saņēmis iesauku "Ļaunais," arī bija spiests atkauties no daudzskaitlīgiem ārējiem un iekšējiem valsts ienaidniekiem.

Vārds. Savu iesauku Drakul viņš mantojis no tēva - Vlada II. Burtu "a" vārdam pievienojis vēlāk, bet vēl savas dzīves laikā. Ir vairākas versijas, kā šo vārdu tulkot. Pēc vienas no tām tas nozīmējot - "velns" (nav saprotams, kā šādu palamu nopelnījis viņa tēvs Vlads II). Pēc citas - "pūķis," "drakons," un tas būtu vairāk saprotams, jo Vlads II bija Pūķa ordeņa bruņinieks.

Dzīvesgājums. Valdījis XV gs. vidū , pie tam troni ieņēmis veselas trīs reizes - 1448., 1456.-1462. un 1476.gados. 
Palama pilnīgi atbilda Vlada III raksturam. Visu savu dzīvi Vlads III cīnījās par savu troni. Sākumā pret ungāriem, viņam cīņā palīdzēja turki, jo bērnībā Vlads III diezgan ilgi bija dzīvojis osmaņu sultāna īpašumos. Pēc tam ilgstoši cīnījās pret turkiem, palīdzot Ungārijas karalim.
Karā pret turkiem Vlads III iemantoja vēl vienu iesauku - Cepeš ("tāds, kas sēdina uz mietiem"). Tā viņš sēdinājis sagūstītos turkus - tas bijis Osmaņu impērijā izplatīts nāvessods. Šo iesauku laikam gan Vladam III piešķīra pēc tā nāves, jo tā minēta pirmo reizi 30 gadus pēc viņa dzīves beigām.
Pēdīgi Vlads III iesēdās ungāru cietumā, jo tika apsūdzēts par sadarbību ar osmaņu turkiem. Pēc atbrīvošanas 1476.gadā atkal sēdās Valahijas tronī - tomēr neilgi, jo tai pat gadā gāja bojā cīņā pret citu troņa pretendentu.

Leģendas.
Stadions Ali Samient. Galtazaraja stadions. Mistiska/okulta vieta. Par šo Stambulas rajonu sacerēts ne mazums leģendu un mītu. Apgalvo, ka burvestību dēļ neviena no ārzemju futbolistu komandām nespēj spēlē uzvarēt Turcijas Galtasarai komandu viņu pašu stadionā. Pašus labākos rezultātus sasniegušas britu Mancester United, vācu Bavaria un Borusia, spāņu Real un Barcelona, itāļu Juventus, kurām knapi izdevās panākt neizšķirtu. Un tas apstākļos, kad turku komandas spēle nemaz nav tik spīdoša.
Par šo neuzvaramību klīst daudz leģendu. Saskaņā ar vienu versiju Ali Samient apsargā grāfa Drākulas gars. Apgalvo, ka XV gs. turku sultāna Muhameda II Iekarotāja karaspēks Transilvānijas vampīra galvu nogādāja Stambulā, un tā apgalabāta zem vienas no pilsētas daudzstāvenēm - te XIX gs. bijis banku rajons. Celtne atrodas Bejoglu un Medžidikeja rajonu saskares vietā, blakus stadionam. To pārbaudīt tomēr nevar. 

Avoti.
Brēma Stokera romāns „Drākula.” Tas publicēts 1897.gada 18.maijā. Tā galvenais varonis ir vampīrs - grāfs Drākula, kura prototips ir Vlads III.

Filmas.
"Drākula." Pirmizrāde notika 1931.gada februāra vidū Ņujorkas Roxy  teātrī. Šī kinolente aizsāka "šausmu filmu" žanru. Tā bija tik iespaidīga, ka zālē notika masveida ģībšana. Dažu dienu laikā tika izpārdotas 50 000 biļetes.

Saites.
Vampīri.
Valahija.