Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Daisona sfēra

Kosmisks projekts, ko piedāvājis amerikāņu teorētiskais fiziķis Frīmens Daisons, astroinženierijas piemērs.

Projekta būtība paredz visu Saules sistēmas planētu sasmalcināšanu, ieskaitot Zemi, lai tādejādi ap Sauli radītu nepārtrauktu sfēru, ko varētu apdzīvot no iekšpuses. Tādejādi apdzīvojamā platība palielinātos miljoniem reižu.

Jau 1937.gadā iznākušajā romānā „Star Maker” zinātniskās fantastikas autors Olafs Stepledons attēloja sfēriskas, enerģiju akumulējošas citplanētu civilizāciju veidotas struktūras. 1960.gadā žurnālā „Science” publicētajā zinātniskajā rakstā „Search for Artificial Stellar Sources of Infra-Red Radiation” amerikāņu fiziķis Frīmens Daisons apgalvoja, ka visas tehnoloģiski attīstītas citplanētu civilizācijas nemitīgi palielina savu enerģijas patēriņu. Kāda noteiktā tehnoloģiskās attīstības posmā ārpuszemes civilizācijas, iespējams, jau ir pārveidojušas savu sauļu sistēmas tādā mērā, ka to centrālo zvaigzni ietver demontētu planētu un planetoīdu apvalks, kas ļauj tām efektīgāk izmantot savas saules enerģiju.

Šīs citplanētu civilizāciju radītās megastruktūras, kuras zinātniskajā un fantastiskajā literatūrā dēvē par „Daisona sfērām,” mūsu astronomi varētu atklāt, reģistrējot pārveidotu gaismas starojumu, kā arī palielinātu infrasarkano starojumu citu, Saulei līdzīgu zvaigžņu spektrā.

Pēc Daisona domām ar tādām izmaiņām mūsu Visumā būtu jānodarbojas augsti attīstītām civilizācijām, un tādas, iespējams, kaut kur jau ir uzbūvētas. "Sfērām" būtu jāizstaro liels siltuma daudzums, tātad tās varētu noteikt pat ar parastu teleskopu palīdzību.

Raksti.
Daisona sfēra kā ārpuszemes civilizāciju astroinženieriskās darbības rezultāts.


Saites.
Frīmens Daisons (dz. 1923.g.).
Astroinženierija.