Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Etiopu rakstība

Kulturālajā ziņā Aksūmas valsts laikā Etiopija bija ļoti tuvu Dienvidarābijai. Līdz IV gs. Aksūmas negusi izmantoja sābiešu rakstus un sābiešu valodu. III-IV gs. lietoja arī grieķu valodu, pēc tam – senetiopu.

Sillabistiskā, balstīta uz 231 burtu kombināciju. Baznīcas gjēzas rakstībā sastādītie dokumenti savā vairākumā vēl nav izlasīti.

Atrastie uzraksti.
Uzraksti Jehā. Tas(tie?) ir seni sābiešu uzraksti.
Amba metara stēlas uzraksts. 
Viens ļoti agrīns uzraksts.
Literatūrā tiek nosaukts arī kā vissenākais uzraksts. No vārdā nenosaukta ķēniņa laika, iespējams, ķēniņa Ezanas tēva. Tagad tas ir zudis, taču VI gs. to pārrakstīja (nokopēja?) vīrs vārdā Kosma (Cosmas). Šis uzraksts vēsta par iekarojumiem šī ķēniņa 27 gadu ilgās valdīšanas laikā. Šis ķēniņš iespiedies Simiena kalnos, kas bijis grūti. Viņš ierīkojis zemes ceļu uz Ēģipti tirdzniecības sakaru uzlabošanai. Viņš iekarojis daļu no „plašā bezūdens līdzenuma” – domāts Danakilas tuksnesis, un pieveicis lielu daļu Jemenas... „Es nāku lejup no Adulas, un aicinu ziedot Zevam un Poseidonam.”
Uzraksts ir grieķu valodā un veltīts grieķu dieviem. Tas tādēļ, ka tolaik grieķu valoda bija starptautiska tirdzniecības valoda.

Karaļa Ezanas uzraksti. 5 tādi tika uzieti Aksūmas ekspedīcijas laikā 1910.-1913.g.
1.uzraksts.
2.uzraksts.
3.uzraksts.
4.uzraksts.
5.uzraksts.

Saites:
Abesīnija.