Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Eshils (525.-456.g.pmē.)

Aeschylos.
Izcils sengrieķu dramaturgs, teātra reformators, traģēdijas žanra aizsācējs.

Radniecība. Piedzimis Atēnu aristokrāta un bagāta zemes īpašnieka ģimenē.

Dzīvesgājums. Dzimis 525.g.pmē. Atēnās. Dramaturgs, slavenākais traģēdiju rakstnieks Atēnās.
Piedalījies visās svarīgākajās grieķu-persiešu kara kaujās - arī Maratonas kaujas 490.g.pmē. un Salamīnas kaujas 480.g.pmē. dalībnieks.
500.g.pmē. sācis literāro darbību. Sarakstīja vairāk nekā 90 traģēdiju. Pazemīgi sauca savus darbus par „atliekām no Homēra dzīru galda.” Savos darbos viņš lika uzsvaru uz to, ka cilvēku likteņi pilnībā atrodas dievu rokās.
Visās saglabājušās traģēdijās, izņemot "Persiešus," ir mitoloģiska tematika. Eshila darbos bija liela nozīme korim, kas ir kolektīvs personāžs un aktīvi iesaistās darbībā. Aktierim lielāka nozīme triloģijā "Oristija."

Teātra reforma. Eshils ieviesa otro aktieri, tādejādi darbība un dramatiskais dialogs kļuva neatkarīgi no kora un tika radīti priekšnoteikumi konflikta risināšanai dialoga formā.

Eshila nāve. Nomira 456.g.pmē. 69 gadu vecumā. Nostāsts par to ir tik traģikomisks, ka diezin vai varētu būt ticams. Ērglis kļūdas dēļ noturēja Eshila galvu par akmeni un nometa uz tās bruņurupuci, lai to sasistu.
Tā esot  izpildījies orākula pareģojums, ka viņam jāmirst no sitiena, kas nāks no debesīm.

Darbi. Lugas - traģēdiju žanrā. Sarakstījis vairāk nekā 90 traģēdiju, no kuriem pēc nosaukumiem zināmas 79, bet līdz mūsu dienām nonākušas tikai 7 no 90) Eshila traģēdijām:
      „Persieši.” Teātrī 472.g.pmē. Eshils pats bija piedalījies 480.g.pmē. Salamīnas kaujā un savu piedzīvoto atstāsta šai darbā. 
      "Septiņi pret Tēbām." Teātrī 467.g.pmē.
      "Lūdzējas." Teātrī 464.(?)g.pmē.
      "Orestija." Triloģija. Teātrī 458.g.pmē., latviski 1975.g.
      "Saistītais Prometejs." Latviski 1919. un 1975.g.
      „Eimanīda.”
      „Agamemnos.” Viņa dižākais darbs, kas veltīts Agamemnonam. Šo lugu pirmo reizi uzveda Atēnās 458.g.pmē. Tikai šeit tiek aprakstīta signālu torņu sistēma, ar kuras palīdzību Argosā aši uzināja par Trojas krišanu.

Eshils ir Atēnu demokrātiskās vergu polisas ideologs. Viņa traģēdijas spilgti rāda, cik liela nozīme sabiedriskās domas, cilvēka ētisko un politisko uzskatu veidošanā bija demokrātiskai polisai, kas Eshila dzīves laikā sāka savu augšupeju un n ostiprinājās cīņās pret persiešu iebrucējiem.

Latviski Eshila traģēdija "Saistītais Prometejs" un triloģija "Orestija" izdotas krājumā "Sengrieķu traģēdijas" (1975.g.).

Saites.
Sengrieķu literatori.