Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ezana (330.-360.g.)

Etiopijas (Aksūmas) ķēniņš no 330. līdz 360.gadam.

Radniecība. Tēvs - Ella Amids.
Brāļi.

Dzīvesgājums.
Valdīšanas laiks. Etiopu mācību grāmatā uzrādīts kā 330.-360.g. Krievu vēstures enciklopēdijās valdīšanas sākumgads minēts ap 325.gadu, bet par beigu gadu teikts, ka tas nav zināms, taču nav vēlāk par 375.gadu.
Ezanas valdīšanas sākumposmā kā reģents valdīja viņa tēvs Ella Amids, jo pats Ezana bija pārāk jauns.

Ārpolitika. Ēzanas valdīšanas laikā Aksūmas valsts sasniedza nozīmīgu ekonomisko, politisko un kulturālo varenību.
Šī negusa laikā tika iekarota Nūbija / Merojes valsts (5.Ezanas uzraksts). 350.gadā Aksūmas valdnieks Ezana sagrāva Meroji un to arī vēsturnieki uzskata par Nūbijas valsts beigām. Ķēniņš Ezana ievērojami paplašināja Aksūmas valsts robežas, nostiprināja aksumītu varu Arābijas pussalas dienvidos un no jauna pakļāva Gijēzas un Merojes valstis, kā arī bedžas/begas cilti.

Reliģija. Ezanas valdīšanas laikā Aksūmā izplatījās kristietība. 331.gadā Ellas Amida laikā ieradās divi sīriešu kristieši - Edēsijs un Frūmentijs, tādējādi pieņēma kristietību Etiopijā kā valsts reliģiju.
Iespējams, ka Ezana jau bija kristietis, par ko liecina viņa 5.uzraksts, tomēr tas nav droši. Papildus to liecina viņa monētas ar krusta attēlu.
IV gs. uzbūvēja pirmo kristiešu baznīcu Aksūmā. Viņa laikā kaltās monētas ir pirmās pasaulē ar krusta attēlu.
Par godu veiksmīgam savu brāļu karagājienam (aprakstīts Ezanas stēlā) ķēniņš pavēlēja Aksūmā uzsliet 5 statujas: vienu no zelta, otru no sudraba, bet pārējās trīs no vara. Tās visas veltītas sābiešu dieviem - Astarai (debess), Mederai (zeme) un Mahrem.

Kultūra. Viņa valdīšanas laikā radās pirmā literatūra gjēzas valodā. Tika veikta rakstības reforma - sāka lietot patskaņus.

Avoti.
Imperatora Konstantīna I vēstule. Tāda ir zināma un adresēta Ezanam un tā brāļiem 356.gadā. Vēstulē ir uzruna "Mani dārgie draugi..." un tajā brīdināts uzmanīties no Atanāsija (Aleksandrijas patriarhs tolaik). Kaut kas ar to vēstuli tomēr nav riktīgi, jo Konstantīns I miris jau 337.gadā.

Atradumi.
Ķēniņa Ezanas uzraksti. Tādi veseli pieci tika uzieti Aksūmas pētniecības ekspedīcijas laikā 1910.-1913.g. Tās saturēja daudz rīkojumu un ziņu par iekarojumiem.
1.uzraksts. Apskatāms uz stēlas, kas tagad izstādīta Aksūmā. Uzraksts ir trīs valodās - grieķiski, sābiski un gjēzā. Šis uzraksts vēsta par to, ka ķēniņš Ezana sūtījis savus brāļus pret Beja (kas tas tāds?), un karagājiens bijis ļoti veiksmīgs - 4000 ļaužu ar to mājdzīvniekiem atdzīti uz Aksūmu. Tie tika nometināti kaut kur citur, iespējams Begemder.
4.uzraksts. Tajā rakstīts, ka Ezana izdevis likumus daudz ļaužiem drošības uzlabošanai un ceļu būvei.
5.uzraksts. Vissvarīgākais. Vēsta par Merojes pakļaušanu. Tā beigas: "Es valdīšu pār ļaudīm ar taisnīgumu un tiesu, un neapspiedīšu tos, man jāsaglabā šis tronis kurā esmu kāpis pēc Paradīzes Kunga gribas."
Monētas. Ezanas vēlākās monētas ir pirmās Etiopijā ar krusta attēlu (un pirmās ar krustu visā pasaulē!). Arī tas liecina par labu tam, ka Ezana jau bija kristietis.

Hipotēzes. Neskaidrība, jo nav minēts mūsu rīcībā esošajā etiopu ķēniņu sarakstā, vai ir minēts ar citu vārdu

Saites.
Etiopu ķēniņu saraksts.
Abesīnija.