Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fīla, Fīlas sala

Fīlas svētnīcas nosaukums filas nāk no grieķu valodas. Tur senēģiptieši uzcēla svētnīcu „tālā vieta” (P-Aalek). Pašu salu tie sauca par „Ra Laika salu” un nosaukums norāda uz tās lielo vecumu.

Atrašanās vieta. Svētnīca atrodas uz Vēža tropika (tāpat kā Jonaguni zemūdens komplekss Japānā). Sala Nīlā pie Ēģiptes un Nūbijas robežas, mazliet virs pirmajām krācēm.

Vēsture. Ptolemaju laikā uz salas tika pārnestas kultu mistērijas no Elefantīnas salas.
Pagānu tempļi šeit darbojās līdz pat VI gs.vidum, kad tie tika pielāgoti kristiešu vajadzībām.
Pēc Asuānas pirmā aizsprosta uzcelšanas XIX-XX gs., ko veica briti, senās drupas tika daļēji appludinātas. Pēc 1960.gados uzceltā aizsprosta Nasera ezers pilnībā visu nopludināja un drupas strauji iet bojā.

Arhitektūra. Senākās celtnes attiecas uz faraona Nektaneba I valdīšanas laiku pēc 370.g.pmē., taču tās tikušas celtas uz daudz senāku celtņu pamatiem, kuru vecums nav zināms.

Aplūkojamie objekti.
Izīdas svētnīca. Šis templis tika uz Filas salu pārnests no Elefantīnas. Bizantijas imperatora Justiniāna laikā svētnīca tika slēgta. Appludināšanas laikā starptautisks konsorcijs izdalīja naudu un svētnīcas atliekas tika pārnestas uz augstāko Algikijas salu, kurā tika orientēts tieši tāpat kā iepriekšējā vietā. Interesanti, ka pētnieks Nelsons ar anomāliju ģeneratoru (REG) vairs nekonstatēja templī nekādas anomālijas – tas savu „svētumu” bija zaudējis.
Kāds no Filas tempļiem (varbūt tas pats Izīdas) atrodas uz 481 pēdu platas granīta klints (tāds pats izmērs ir Jonaguni zemūdens kompleksam Japānā). 

Saites.
Senā Ēģipte (3100.-30.g.pmē.).