Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fermenti, enzīmi

No  latīņu vārda fermentare - "raudzēt."
Enzīmi - en ("iekšpus" - grieķu val.) + zymē ("ieraugs" - grieķu val.).

Specifiskas olbaltumvielas, kas ir dzīvnieku un augu organismos un kas paātrina tajos notiekošos ķīmiskos procesus ar biokatalīzes palīdzību.

Fermentiem ir ļoti svarīga nozīme vielmaiņā.

Acetilholīns sintezējas no holīna un etiķskābes fermenta holīnacetilāzes ietekmē.

Acetilholīnu noārda holīnesterāze.

       Amīnoksidāzes.
       Citohroms.
       Holīnacetilāze. Palīdz acetilholīna sintēzē.
       Holīnesterāze. Noārda acetilholīnu.
       Kaspāzes.
       Proteolītiskie fermenti. To uzdevums ir iznīcināt savu laiku nodzīvojušās olbaltumvielu molekulas.
       Telomerāzes.

Noteiktos apstākļos fermenti var darboties arī ārpus organisma - alus un vīna raudzēšanā, maizes cepšanā, ādu apstrādē. 

Raksti.
Sens ferments apstiprina hipotēzi par dzīvības izcelšanos karstajos avotos.

Saites.
Biokatalīze.
Olbaltumvielas, proteīni.
Bioķīmija un bioķīmiķi.