Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Olbaltumvielas, proteīni

No grieķu val. vārda prōtos - "pirmais."

Organiski lielmolekulāri savienojumi, kas veidoti no aminoskābēm.

Raksturojums. Olbaltumvielu molekulās aminoskābju skaits ir ļoti dažāds,vidēji to ir ap 1000. Kvantitatīvā ziņā olbaltumvielas veido organisma organisko vielu lielāko daļu un ir visdaudzveidīgākā dzīvo organismu sastāvdaļa. Pazīstami vairāki tūkstoši dažādu olbaltumvielu.
Olbaltumvielām raksturīgs liels specifiskums - katrai sugai ir atšķirīgas olbaltumvielas, individuālas to kombinācijas.

Funkcijas. Olbaltumvielas realizē ļoti dažādas funkcijas, no kurām svarīgākā ir katalītiskā funkcija, ko veic īpašas olbaltumvielas - fermenti.
Olbaltumvielas veic arī balsta funkciju un aizsargfunkciju, jo tās ir skrimšļu, kaulu un ādas pamatsubstance.
Olbaltumvielas producē arī mehānisko enerģiju (muskuļu olbaltumvielas).

Olbaltumvielas kā uztura avots. Olbaltumvielas ir svarīgākais uztura komponents.

Proteīni ir vienkāršās olbaltumvielas, visu dzīvnieku un augu organismu galvenā sastāvdaļa, atrodas arī audu šķidrumā un asinīs.

Proteīni ieņem organismos vienu no pirmajām vietām pēc daudzuma un ir nepieciešama viela organismu funkcionēšanai; tie sastāv no oglekļa, ūdeņraža, slāpekļa, skābekļa un sēra, dažos proteīnos ir fosfors. Pie proteīniem pieder albumīni, globulīni.

Olbaltumvielu grupas:
      Fermenti.

Raksti.
80 miljonus gadu vecos dinozaura kaulos atrod asins šūnu paliekas.
Bioinženieri no sūnām iegūst cilvēku proteīnus.

Saites.
Bioķīmija un bioķīmiķi.