Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golems. Enerģētiskā sprauga

Kas tā tāda? Lielo priekšmetu pasaulē ir tikai spraugas starp likumiem. Diegs pats atrod sev vietu audumā, pateicoties enerģētiskai matricei? Tas vēl nesen būtu materiālistam neiespējams gadījums - kaut kas no viltus zinātnes, kā ģenētika un kibernētika Padomijā.

Olbaltumvielu veidošanos nosaka gēni. Vai tas ir viss? Gēni tiešām nosaka aminoskābju kārtību olbaltumvielā, bet tas vēl nav viss. Katrai olbaltumvielai ir citāda telpiskā forma. Kā ir izlocījies olbaltumvielas pavediens, to nenosaka gēni, bet gan matrice elektromagnētiskajā laukā enerģētiskā sprauga.

Ģenētiski dažādas olbaltumvielas var būt ar vienādu formu. Un otrādi - olbaltumvielām ar dažādu aminoskābju secību var būt vienāda forma.

STARPSTĀVOKĻI

Olbaltumu molekulas starpstāvoklis - "izkausēta globula. "

Tā var būt pārejas forma uz pareizas formas molekulu, vai arī slimības cēlonis. Slimības gadījumā molekula nespēj ieņemt pareizo formu, paliek starpstāvoklī. Tādai molekulai ir pareiza aminoskābju secība, bet tā var izsaukt letālu slimību, piem. Prionu slimību (govju trakumsērga). DNS atklāšanas nozīmīgums ir nedaudz pārspīlēts.

ENERĢĒTISKĀ SPRAUGA

Cits nosaukums - plašāk lietojams - varētu būt - metaatraktors. Arī dīvaino atraktoru veidošanos citās struktūrās nosaka enerģētiskie spriegumi spēka laukos (difūzijas gradienti), ne nejaušība vai viela. Vulgārajā materiālismā ir kājāmgaisā - primārais skaitās viela.

Olbaltumvielu enerģētiskajai spraugai tik sarežģīta konfigurācija, ka to neizdodas modulēt pat uz visjaudīgākajiem datoriem. To neizdodas modulēt pat pēc līdzīga, jau zināma olbaltuma. Tas nu ir darvinistiskās nejaušības gals, kurš vienmēr ir bijis klāt. Lielā Konstruktora plānu cilvēki joprojām nespēj atkārtot.

Pie jaunu olbaltumvielu radīšanas šodien strādā visā pasaulē - galvenokārt medicīnai. Šo olbaltumvielu dizains joprojām ir vairāk māksla, nekā zinātne. Rezultātus iepriekš paredzēt nevar.

Molekulai ieņemt savu vietu enerģētiskajā spraugā palīdz citi olbaltumi - "šaperoni" - tie neļauj vēl nenoformētai molekulai pielipt nepareizajā vietā. Ja tomēr nepareizas FORMAS molekulas izveidojas, rodas smagas slimības. Piemēram Alcheimera slimību izsauc nepareiza forma.

Gēnu inženierija nodarbojas ar DNS, ar gēnu secību DNS molekulā.

Ar olbaltumu molekulas formu nodarbojas BIOINFORMĀTIKA. Gēnu inženierijai pagaidām labāki panākumi. Ir atrasti gēni, kas nosaka novecošanos tārpiem. Tos pārveidojot, tārpi dzīvo divreiz ilgāk. Vai tie nav no tās paaudzes, ko "Ieva man deva, un es esmu ēdis?"

Konspektēts no : A.Finkelšteins, O. Pticins "Olbaltumvielu fizika."
Žurnāls "Nauka i žizņ."

Pirmo reizi publicēts 04.03.2009. Aliens.lv iepriekšējā versijā.