Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fentanils

1960.gadā beļģu farmakologs un farmaceitiskais ķīmiķis Pauls Jansens (Paul Janssen) radīja fentanilu. Tas bija revolucionārs sasniegums, jo šī viela bija daudz spēcīgāks nekā morfīns un drošāks nekā citi farmaceitiskie sintētiskie opiāti. Jensens radīja arī citus fentanilus - analgētiķus. Šīs vielas veiksmīgi lieto medicīnā vairāk nekā piecdesmit gadus, ļaujot veikt īpaši sarežģītas operācijas, kā arī mazināt hroniskas sāpes miljoniem pacientu visā pasaulē.

Lai arī fentanils ir iekļauts Pasaules veselības organizācijas svarīgāko medikamentu sarakstā, problēmas sākas tajā brīdī, kad to sāk iegūt nelegāli un izmanto kā narkotikas, bieži arī jaucot kopā ar heroīnu. Apreibināšanās rezultāts esot ātrs un ilgstot līdz divām stundām. Diemžēl viela, kuras mērķis bija glābt dzīvības un atvieglot pacientu sāpēs, nu kļuva par nāves cēloni daudziem.

2015.gadā veselības aprūpē globāli tika izmantoti 1600 kilogrami šīs pretsāpju vielas, 2017.gadā - fentanils bija pasaulē visplašāk lietotais sintētiskais opiāts medicīnā, bet 2018.gadā - fentanils un tā analogi bija biežākais nāves cēlonis ASV, jo lietotāji to pārdozēja.

Vēl 2016.gadā tika reģistrētas vairāk nekā 20 tūkstoši nāves gadījumu, kas ir puse no visiem ar opiātu pārdozēšanu saistītajiem nāves gadījumiem. Galvenokārt šie pārdozēšanas gadījumi ir saistīti ar nelegāli iegūtu fentanilu.

Saites.
Opiāti.