Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Grakhs, Tibērijs (~133.-123.g.pmē.)

Radniecība. Jaunākais brālis – Gajs Grakhs.

Bruts un Kasijs Grakhi bija galvenie sazvē­restībā pret Cēzaru, ko nogalināja 44.g.pmē. Grakhi (brāļi Tibērijs Sempronijs un Gajs Sempronijs) bija ievērojami tautas tri­būni, kas II gs.pmē. centās izdarīt reformas Romas republikā, bet krita par upuriem patriciešu reakcijai.

Dzīvesgājums. Tibērijs Grakhs bija cēlies no dižciltīgas plebeju dzimtas. Romā ieguva cieņu sava prāta, godīguma un drošsirdības dēļ.
133.g.pmē. viņš tika ievēlēts par tautas tribūnu, un ierosināja pieņemt likumu, kas paredzētu katrai ģimenei tiesības kopienas laukā iegūt ne vairāk par 250 hektāriem zemes. Pārējo atņemt un sadalīt zemniekiem bez tiesībām to pārdot.
Ar tādu priekšlikumu viņš griezās pie tautas, ļaužu pārpildītajā Forumā to aizstāvēja. Jauno Zemes likumu pieņēma plašā tautas sapulcē. Senāts bija nikns bez gala, taču neiedrošinājās atklāti nostāties pret tautas lēmumu. Tibērija vadītā komisija sāka atņemt liekās zemes platības un sadalīt nabagiem.
Nākamajā tautas sapilcē, kas tika sasaukta, lai ievēlētu tribūnus nākamajam gadam, Tibērija ienaidnieki izplatīja apmelojumus, ka viņš gribot kļūt par ķēniņu. Viņi sacēla tik lielu troksni, ka Tibērijs netika pie vārda.
Foruma tuvumā notika Senāta sēde. Senatori izmantoja apmelojumu, lai izrēķinātos ar ienīsto tribūnu. Vecākais senators aicināja pārējos „glābt republiku.” Senatori izskrēja laukumā un tauta pēc paražas pašķīra senatoriem ceļu. Ar salauzto solu dēļu galiem senatori nosita Tibēriju; noslepkavoja arī ap 300 viņa piekritējiem un līķus sameta Tibrā. Tā rīkojās tikai ar noziedznieku līķiem.
Zemes dalīšana tika pārtraukta. 

Biogrāfija. Viņš izdeva vairākus likumus: paredzēja zemes privātīpašuma maksimuma noteikšanu un zemes piešķiršanu trūcīgajiem Romas pilsoņiem no valsts fonda, viņa ierosinātais maizes lkums paredzēja romiešiem tiesības iegādāties no valsts maizi par pusi no tirgus cenas, noteica, ka kareivji ar ekipējumu tiek nodrošināti no valsts līdzekļiem.

Saites.
Senā Roma (753.g.pmē.-476.g.mē.).