Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gogs, Vincents van (?-1890.g.)

Holandiešu mākslinieks, slavens impresionists.

Dzīvesgājums. Viņa ārstējošais ārsts - Pols Gašē.
Pēc ilgstošas cīņas ar psihisku saslimšanu mira pilnīgā nabadzībā, izdarot pašnāvību, 1890.gadā.

2010.gadā aplaupīja Van Goga Amsterdamas muzeju. Aplaupītāji notverti un ir cietumā, bet nolaupītās gleznas nav atgūtas.

Darbi. Van Goga impresionisma stilā gleznotie darbi šodien ir vieni no vērtīgākajiem pasaulē.

"Sarkanie vīnadārzi" jeb "Sarkanie vīnogulāji." Vienīgais darbs, ko Gogs pārdeva savas dzīves laikā - Briselē par 400 frankiem.

„Vīrieša galva.” Jau kopš 1940.gada pieder Viktorijas Valsts galerijai Viktorijas pavalsts galvaspilsētā Melnburnā un bija novērtēta par 11 miljoniem Ls. Tomēr eksperti konstatēja, ka tā tapusi mākslinieka dzīves laikā, bet stilistiski atšķiras. Šaubas par identiskumu radās 2006.gadā, kad mākslas kritiķi gleznu aplūkoja izstādē Skotijas Edinburgā. Tad īpašnieki nolēma nosūtīt gleznu uz pārbaudi Van Goga muzejā Amsterdamā. Gleznā portretēts nezināms vīrietis. 1939.gadā to uz Austrāliju atveda laikrakstu izdevējs Kīts Mērdoks kā daļu no ceļojošas izstādes. Glezna tika nopirkta no viņa kā Van Goga darbs un bija uzskatīts par šī mākslinieka darbu jau 10 gadus pirms šī darījuma.

„Magoņu ziedi” jeb „Vāze ar ziediem.” 50 miljonus ASV dolāru vērta. 2010.gadā nozagta no Mahmūda Halida muzeja Ēģiptē. 
"Ciprese, debesis un lauks." 1889.g. 35 x 32 cm. Nozagts un atrasts, tuvāk šeit.

"Lauksaimnieks laukā." (Laboureur dans un champ) Tapusi 1889.gada septembrī, neilgi pēc tam, kad ārsts bija atļāvis atgriezties pie gleznošanas pēc virknes nervu sabrukumu. Gleznā redzama aina, kas pavērās no Van Goga klīnikas loga Dienvidfrancijā. "Lauksaimnieks laukā" līdz šim atradās Teksasas naftas miljardieru Nensijas Lī un Perija Ričardsona Basu (Nancy Lee Bass and Perry Richardson Bass) kolekcijā. 2017.gadā izlikta Christie's izsolē Ņujorkā novembrī ar sākuma cenu 44 miljoni dolāru, glezna tika pārdota par teju divas reizes lielāku summu kādam pircējam, kurš izsolē piedalījās pa telefonu.

"Saulespuķes." 1888.g. Atrodas Londonas Nacionālajā galerijā. Maksā 39,7 miljoni ASV dolāru. 2022.gadā to ar zupu Heinz aplēja Just Stop Oil ekokustības aktīvisti.

Aplūkojamie objekti.
Van Goga mākslas darbu muzejs Amsterdamā.

Raksti.
Nodokļu parādnieka bankas seifā Spānijā atrod pazudušu Van Goga gleznu.

Saites.
Impresionisms.