Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gana

Ganas iepriekšējais nosaukums „Zelta krasts.”

Galvaspilsēta - Akra.
Nauda - Ganas cedi (2 cedi ~ 5 eiras).
Iedzīvotāji - evi (valsts DA).

Vēsture. Ganā ir lielas zelta iegulas, kas bija pazīstamas jau feniķiešiem. Šeit dzīvo ašanti cilts, kura pazīstama kā izcili juvelieri. Izstrādājumu starpā ir arī mazi svariņi, kuri izskatās kā mazas pakāpjveida piramīdas.
Ganas teritorijā no IV gs. pastāvēja Aukeras valsts.
Musulmaņu iebrukums. 1076.gadā arābu musulmaņu avantūristi ieņēma seno Ganas valsti un iznīcināja to. Jauno galvaspilsētu dibināja Kumbi. Turpmāk Gana kļuva par islāma izplatīšanas centru Rietumāfrikā. 
XVII gs. Ganas teritorija izveidojās Ašanti valsts.
XVII gs. Ganas teritorijā izveidojās arī Dahomejas valsts.
Neatkarības iegūšana. Gana bija pirmā Āfrikas valsts, kas veiksmīgi atbrīvojās no kolonizatoru jūga XX gs. 50.gados, un tas notika Kvama Nkruma (Kwame Nkrumah) vadībā, kas kopā ar vēl bariņu sekotāju īstenoja pirmās Āfrikas demokrātijas izveidi. 
1962.gadā Ganā pēc ielūguma ieradās Hilera laika aviācijas slavenība Hanna Reiča, kur piedalījās jaunās valsts aviācijas skolas atklāšanā. Ganas pirmais prezidents Kvame Nkruma kļuva par tuvu viņas draugu.
Gana piedzīvojusi vairākus apvērsumus, militāros režīmus un korupcijas skandālus, tomēr ir mierīga un iekšēji visai saticīga valsts.

Aplūkojamie objekti.
Džeimstauna. Zvejnieku ciems. Iekļūšana tajā ārzemniekiem tikai ar gidu.

Ganas pirmā prezidenta Kvama Nkruma memoriālais parks.

Kakuma nacionālais parks. (Kakum national park), ko angļi dibinājuši jau 1932.gadā. Parka galvenā atrakcija ir 300 metrus garš virvju tilts virs lietusmeža, ko 80.gados palīdzējuši izbūvēt kanādiešu inženieri.